Ponny
12 augusti 2018 15:53

EM-finalen: Helgstrand tog silver – svenska debutanten placerad

EM-finalEuropas absolut främsta dressyrryttare på ponny har gjort upp i kürfinalen på EM. Tyskt guld och ett danskt silver på över 80 procent till Alexander Yde Helgstrand, samtidigt som Meja Karlsson reser hem med dubbla EM-placeringar.

EM-finalen: Helgstrand tog silver – svenska debutanten placerad
Meja, My och Ellen med rosetter från lagtävlingen och de individuella framgångarna.

De 18 främsta ekipagen gjorde upp i kürfinalen på ponny-EM. Precis som i går gick guldet till Moritz Treffinger, Tyskland, med Top Queen H på 81,875 procent. Bronset gick även det till Tyskland via Julia Barbian med Der Kleine Koenig 3.

Silvret gick däremot till Skandinavien och närmare bestämt till Danmark.  Alexander Yge Helgstrand med Adriano B, 80,275 procent i küren, lämnar därmed sitt första EM med hela tre silvermedaljer (läs mer i annan artikel här).

Meja Karlsson SweFei European Championships
Årets tre kürrmedaljörer på EM. Foto: www.eventingphoto.com

Meja levererade

För svensk del var det absolut största glädjeämnet att det för första gången på många år var tre svenskar till final. Väl där slog Meja Karlsson och Wise Guy till med 73,350 procent till tonerna av filmmusik från The Holiday och 27 Dresses.

Meja Karlsson SweFei European Championships
Meja och Wissie i ärevarvet. Foto: www.eventingphoto.com

Placerad på tionde plats betyder att debutanten tog två EM-placeringar – ett fantastiskt facit för någon som är ny i de största sammanhangen.

– Helt sjukt och väldigt väldigt kul. Att rida kür är roligt och att få göra det här på EM gör ju inte saken sämre, säger Meja strax efter sin ritt.
– Visst är det större press här på att man vill leverera, men inne på banan tänker jag bara på att rida och på vad jag gör där.

Härnäst siktar Meja, som för inte så länge sedan tog silver i sitt första SM, på Friends. Precis som sina lagkamrater är hon bara 15 och har därmed ett internationellt ponnyår kvar.
– Då vill jag  gärna ta mig till EM igen.

”Älskar kür”

Ellen Olsson och C-ponnyn Daylight var även de placerade i går. I dagens kür dansade de fram till Sound of Music-musik och resultatet blev 72,625 procent och tolfte plats.
– Jag är jättejättenöjd med vår prestation. Hela EM har varit fantastiskt och jag bara älskar att rida kür.

Hon konstaterar lyckligt att det är något av en lättnad att den intensiva tiden med mycket spänning är över. Hon får inte tävla på Friends eftersom Daylight går i kategori C, men är ännu en av de ryttare som kan vara aktuella för EM nästa år igen.

My vässar mot framtiden

De regerande svenska mästarna My Sandgren och Twenty Two kom till finalen som sista ekipage.
– Jag kan knappt fatta att vi var alla tre i final, säger hon efter att ha sett lagkompisarna rida sina kürer.

My klättrade uppåt ett par placeringar mot i går – plats 16 på 71,325 procent. Ekipaget har inte ens tävlat i ett halvår tillsammans.
– Jag visste att vår kür inte är svår nog och att den inte skulle räcka så långt, säger My som nu ska vässa den vidare inför framtida äventyr – Friends och ännu ett EM står högt på önskelistan.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden