Nyheter, Ponny
12 augusti 2018 14:26

Efter EM-succén: Ingemar lämnar över sin guldponny

EM-guldetIngemar Hammarström är i mål – på fler än ett vis. Han är bäst i Europa och har nått så långt det bara går på ponny. Med guldmedaljen runt halsen berättar Ingemar att han är redo att lämna över sin vinnarponny "Olle".

Efter EM-succén: Ingemar lämnar över sin guldponny
Guldsmak. Foto: Madeleine von Koch

Europas bästa ponnyhoppare bjöd på en rafflande EM-final. 48 ryttare kom till start på EM. Tre av dem kom till finalen på helt felfritt protokoll efter tre hoppningar. Efter totalt fem omgångar var bara en enda ryttare fortfarande helt felfri: Ingemar Hammarström med Ocean des As.

Den gråmulna EM-arenan lyftes av svenskarnas jubel när Ingemar galopperade i mål efter sin andra felfria finalrunda. En ryttare återstod och när den första bommen föll var det klart – Ingemar är bäst i Europa.

– Klart jag ville vinna, men man vet ju att mycket kan hända på vägen. Nu känns det bara väldigt, väldigt bra, säger Ingemar.

Ingemar Hammarstrom Swe Ep1808120111
Ingemar i sitt sista ärevarv med Olle. Foto: www.eventingphoto.com
Podium Jumping Ep1808120039
Hela trion på podiet. Foto: www.eventingphoto.com

Max Wachman, Irland, tog silver med Cuffesgrange Cavalidam. Bronset gick till brittiska Claudia Moore med Elando van de Rosehoeve.

Fanny Kullmyr och Vox Pop de L’Aulne gjorde en felfri första finalrunda. I den sista föll två bommar och ekipaget var borta från medaljerna, men blev likväl femte bästa ekipage i Europa.

Mathilda Bohlin, som är den enda av de tre finalsvenskarna som får hoppa EM även nästa år, blev 22:a med Miclas Aristocrat.

”Gjort allt vi kan”

Förra EM kom Ingemar och ”Olle” fyra. Efter det var familjen snubblande nära att sälja. Men, Olle stannade kvar och Ingemar valde att satsa på ponny ett år till. Det visade sig vara rätt beslut. Nu tog ekipaget ett EM-silver i lag och ett EM-guld individuellt.
– Ja, det är verkligen skönt att vi inte sålde och att vi fick vårt guld

Nu har Ingemar, som redan rider häst framgångsrikt, nått så långt det bara går på ponny.
– Nu är jag redo att lämna över Olle. Vi har gjort allt vi kan göra, säger Ingemar.

Olle flyttar inte långt bort. Istället flyttar han faktiskt hem, från Tyskland dit Ingemar har åkt för att rida honom. Lillasyster Ellen, redan framgångsrik som 10-åring på B-ponny, är den lyckliga.
– Jag kommer såklart att fortsätta ha bra koll på Olle. Nu kommer han ju att finnas hemma i Vellinge och jag hoppas att Ellen får lika mycket roligt med honom som jag har haft, säger Ingemar.

Ingemarguldmvk3
Ingemar och Anna Hammarström lär fira tillsammans med resten av familjen när de kommer hem. Foto: Madeleine von Koch

Många faktorer bakom framgången

Intill banan hela veckan har mamma Anna Hammarström funnits. Van efter många år med barn som tävlar på mästerskapsnivå och förstås väldigt glad över det här mästerskapet – och att Olle är kvar i familjen.
– Det är fantastiskt roligt med lagets silver och Ingemars guld. Jag är väldigt glad över att vi behöll ponnyn. Vi trodde inte att det kunde bli bättre efter förra EM, men det kunde det tydligen…

Anna framhåller att medaljen är ett lagarbete på många vis. Hon lyfter inte minst Christine Dorenkamp, som är den tränare som har varit med på Ingemars resa mot toppen de senaste tre åren. Därtill berättar Anna att den svenska team-sammanhållningen på just det här mästerskapet har varit något alldeles extra.

– Det är så många bitar som spelar in i de här framgångarna: Att Ingemar var på topp, ponnyn på topp, Christines stöttning, stämningen i laget, ingen otur, det välorganiserade arrangemanget. Hela Team Holger Hetzel och upplägget hela säsongen. Och förstås, vårt väldigt avgörande beslut att inte sälja Olle förra året.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden