Ponny
8 augusti 2018 17:32

Nervöst men stabilt när Sverige var först ut

Ponny-EMNu är ponny-EM igång. Svenska lagets Ellen Olsson fick den nervkittlande uppgiften att vara först ut av alla ryttare på hela mästerskapet. Extra spänning orsakades dessutom av ett borttappat protokoll.

Nervöst men stabilt när Sverige var först ut
Liten var först. C-ponny Daylight fick äran att starta igång EM med Ellen Olsson i sadeln. Foto: www.eventingphoto.com

När ponny-EM i England kickade igång stod dressyr på agendan och nu är lagdressyrens första halvlek, med två av fyra svenska ekipage, gjord. Ellen Olsson och Daylight fick 68,343 procent vilket betyder 15:e plats i klassen just nu, medan Meja Karlssons och Wise Guys 68,943 procent innebär en 11:e plats av de 26 ekipage som har startat. Starka Tysklands Jana Lang med NK Cyrill leder på 74,514.

På lagfronten ligger Sverige i den bättre halvan som sexa av 13 lag. Tyskland leder, före Nederländerna och Danmark.

Bland höjdpunkterna i Ellens protokoll fanns bland  annat en åtta för ryggningen och rakt igenom 7-7,5 för de förvända galopperna. För Meja, som nyligen tog silver i sin SM-premiär, kom åttor för bland annat den samlade traven och för gångarter. Det första enkla bytet drog ner, men strax tog de revansch och fick rakt igenom 7-7,5 för nästa.

Team - Sweden Meja Karlsson
Meja Karlsson gjorde nyligen SM-debut och nu lirar hon i de riktigt stora sammanhangen. Foto: www.eventingphoto.com

Stabil start

Av eventuella nerver syntes ingenting utåt och båda ekipagen verkade trivas bra på EM-arenan.  Landslagsledare Pytt Hamberg berättar att stämningen i gänget är prima och hon är nöjd med inledningen.
– Det var två stabila ritter och väldigt bra gjort av dem, säger Pytt Hamberg.

Mindre stabilt var det på protokollfronten, berättar Pytt. Ellens ena protokoll saknades först och procenten, som ett tag visade på runt 59, dröjde därför. Slutligen var dock allt i sin ordning och det riktiga, betydligt bättre, resultatet presenterades.

C-ponnyn fokuserade

Uppdraget att vara först ut av alla mästerskapsryttare under EM gick alltså till NM-guldmeriterade Ellen Olsson med 16-åriga Daylight, som med sin C-ponnystorlek tävlar mot större konkurrenter på EM.

– Jag är väldigt nöjd med att vi presterade som vi gjorde. Bland annat är jag nöjd med skolorna, säger Ellen och berättar att EM-atmosfären inte var någon match för Daylight.
– Han tittade lite först när vi red runt, men när vi kom in var han bara väldigt fokuserad på mig och jag är stolt över honom för det, säger hon.

Att vara först ut var nervöst avslöjar Ellen och än är det inte över. När lagkompisarna rider, varav två i morgon, blir det åter nervöst.
– Definitivt. Man hoppas ju så mycket att det ska gå så bra som möjligt för dem.

Om onsdagen var något av en lugn EM-start med bara dressyr blir torsdagen desto mer intensiv. I morgon är det såväl fälttävlansdressyr och hoppning som andra halvlek av dressyrens lagtävling som gäller. Wynja Eriksdotter Rubin inleder för det svenska laget i morgon och My Sandgren är sist ut i kvartetten.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden