Ponny
19 juni 2018 14:27

Framgångar och turbulens för dressyrryttarna i Hagen

Future ChampionsI Hagen gjorde de svenska dressyrryttarna sin sista tävling innan ekipagen till ponny-EM ska tas ut. Det blev en blågul seger och flera andra fina prestationer, men också en del tårar då ett av ekipagen efter en kontrollmätning inte tilläts starta.

Framgångar och turbulens för dressyrryttarna i Hagen
Moa Sundelöf och Hb Dancing Daylight blev främst placerade svenska ekipage i kürens A-final (arkivbild). Foto: Kim C Lundin

Förra veckan reds ”Future Champions” med internationella tävlingar i både hoppning och dressyr för ponnyryttare, children, juniorer och young riders. I dressyren representerades Sverige av ponnyryttare, och alla ekipage som är aktuella för EM fanns på plats.

Det svenska laget kom på femte plats bland sex startande nationer. I laget ingick Ellen Olsson/Daylight, Moa Sundelöf/Hb Dancing Daylight och My Sandgren/Twenty Two. Högst procent fick Ellen Olsson och Daylight som red ihop 69,143 procent och kom på en individuell tionde plats bland 18 startande. Lagseger med god marginal tog Tyskland, följda av Danmark – de tyska ryttarna var i en klas för sig och tog även de individuella placeringarna ett till tre. Segrande Julia Barbian red ihop hela 77,619 procent med Der Kleine Koening 3.

I kürens A-final blev Moa Sundelöf och Hb Dancing Daylight bästa svenska ekipage med 70,484 procent och en tionde plats. My Sandgren och Twenty Two red ihop 68,742 procent och kom på fjortonde plats, medans Ellen Olsson och Daylight tog en sextonde plats med 67,375 procent.

Blågul seger för Meja Karlsson

I kürens B-final blev det svensk seger genom Meja KarlssonWise Guy, ekipaget red ihop 73,217 procent, och Zelma BjörkMaine tog en fjärde plats med 70,765 procent. Övriga svenska ekipage var Wynja Eriksdotter RubinWacos Rache MW RP 179 som kom åtta med 69,717 procent, och Emilia Berglund BergåkraJarno RP 145 som kom på nionde plats med 69,134 procent.

Ponnydressyrens lagledare Pytt Hamberg tycker att ekipagen utvecklas hela tiden.
– De har visat både i Ugglehane och Hagen att de är på frammarsch, berättar Pytt för Ridsport.
– I sina prestationer har de lärt sig hur man ska balansera trycket och göra uppvisningar med lagom mycket tryck men ändå sparsamt, och de svenska ryttarna kommer att bli lite farliga när vi knappat in på de andra nationernas försprång.
– Framöver tror jag det kommer bli ännu bättre.

EM-uttagning väntar

Det här var dressyrryttarnas sista större internationella tävling innan uttagningen till EM ska göras. Pytt Hamberg har meddelat att uttagningen kommer att göras nästa vecka.

Ytterligare en svensk dressyrryttare fanns på plats i Hagen: Mary-Sophie Haid-Bondegaard med Bomgaardens Dicaprio. Ekipaget kom dock aldrig till till start. En kontrollmätning som FEI gjorde på plats visade av Bomgaardens Dicaprio var en halv centimeter för hög för att få starta, och Mary-Sophie fick åka hem med sin ponny. Det blev en hastig omladdning och Mary-Sophie startade istället i Båstad, där hon tog hem Friends-kvalet med fina procent (läs mer här).
– Det var roligt för Mary-Sophie att hon ändå fick visa att hon är i fin form, och det hade varit jätteroligt att se henne i Hagen, säger Pytt Hamberg.

Mary-Sophies pappa Rasmus Haid-Bondergaard är mycket kritisk över det sätt som mätningen utfördes på, och mätningen är överklagad (läs mer om detta här).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden