Ponny
24 mars 2018 19:37

Överlägsna segrar i Finland för Meja Karlsson

StjärnskottEn ny svensk dressyrstjärna har tänts. Meja Karlsson har gjort internationell debut och tog i Finland med god marginal hem segern i sina båda starter. Och inte nog med att det var internationell debut för ryttaren - samma sak gällde även för hennes ponny Wise Guy.

Överlägsna segrar i Finland för Meja Karlsson
Meja Karlsson och Wise Guy tog hem två överlägsna segrar i sin internationella debut. Foto: Privat

De svenska dressyrryttarna på ponny har denna vecka varit i Ypäjä, Finland, för årets första internationella tävling. Klarast lysande var debutanten Meja Karlsson, som med två starter tog hem lika många segrar på sin holländska ridponny Wise Guy (NWR f-08 e Bodo-Orchard d’Avranches, uppf S.H. Rutgers), och därmed har ponnysverige fått se en ny stjärna tändas på dressyrhimlen.

Under fredagen red ryttarna lagtävlansprogrammet, och klassen hade femton startande ekipage från Sverige, Finland, Estland och Ryssland. Meja och Wise Guy tog en näst intill förkrossande seger i klassen – etta bland alla domare och totalt 73,286 procent – en segermarginal på över fyra procentenheter före det andraplacerade ryska ekipaget Alena Kuznetsova på Lemniscaat Rapsodie.
– Jag hade bara tänkt att få till en bra runda och träna mig på hur det är att tävla internationellt, säger en smått överrumplad Meja till Ridsport, och berättar samtidigt att den största skillnaden mot en nationell tävling var att det var mer nervositet och större motstånd vid en internationell tävling.
– Och så skillnaden att allt var mycket större, med fem domare istället för tre och att man representerade sin nation.

Höga betyg belönades Meja och Wise Guy i lagtävlansprogrammet för bland annat den ökade traven och för det enkla galoppombytet, men framförallt var det ryttarens sits och hållning som gav de högsta siffrorna.
– Jag försökte verkligen slappna av och bara rida, ibland kan det bli så att jag fokusera för mycket på sitsen så jag spänner mig, säger Meja.

180324_overlagsnasegrarifinlandformejakarlsson
Vinnarekipaget in action. Foto: Privat

Det individuella mästerskapsprogrammet reds under lördagen och bestod av samma startfält som fredagen. Även här tog Meja och Wise Guy hem segern med rejäl marginal trots att Meja tog på sig några missar under ritten. Segermarginalen blev nästan tre procentenheter, och fyra av de fem domarna placerade ekipaget främst. Totalt blev det 70,892 procent och även i denna klass kom ryska Kuznetsova på andra plats.

Meja Karlsson kommer från Nacka utanför Stockholm och fyller femton i år. Hon rider för Fågelbro Ridklubb och hon berättar att hon har ridit i hela sitt liv. Hennes C-ponny har dock varit skadad så det har inte blivit något tävlande på högre nivå tidigare. Wise Guy – eller Wissey som han kallas – köpte familjen för åtta månader sedan, och det var Mejas tränare Jennifer Svensson som hittade honom i Hollland.
– Har har tävlats på FEI-nivå tidigare men bara på regional nivå, så den här tävlingen var den första internationella tävlingen för oss båda två, säger Meja.

Wissey har en härstamning som förpliktigar med Bodo som far, en ridponnyhingst som själv presterat på högsta internationella nivå och gått EM för Sverige – därtill helbror med regerande svenska mästaren Jarno RP 145.
– Han är väldigt charmig och en trevlig ponny, säger Meja om Wissey.

Just nu är Meja med i utvecklingstruppen för ponnyryttare, och i den hamnade hon efter observationstävlingarna i Halmstad i januari. Vad som kommer hända framöver är Meja inte helt säker på, men klart är att hon siktar på att rida sitt livs första SM till sommaren.
– Dit kvalade jag i höstas.
Sedan finns förhoppningen om att bli uttagen till något ytterligare mästerskap. Om formkurvan fortsätter som den gjort så tänker Meja att det kanske räcker till NM.
– Visst satsar jag på EM men det är nog till nästa år, men man vet ju aldrig, säger Meja försiktigt.

Övriga svenska placeringar för ponnyryttarna i Finland:

Johanna Burholm/Brouwerij’s Percival, trea i lagtävlansprogrammet med 67,486 procent.
Nicole Crona/Voyager 2, femma i lagtävlansprogrammet med 67,343 procent och trea i det individuella mästerskapsprogrammet med 67,865 procent.
Alva Nordfjell/EG Dirac, fyra i det individuella mästerskapsprogrammet med 66,811 procent.
Jenny Målar/Verona’s Gerswin RP 136, femma i det individuella mästerskapsprogrammet med 66,649 procent.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden