Ponny
30 januari 2018 19:32

Fleuramo’s Justin såld till Tyskland

Nytt kapitelEfter en lång och framgångsrik karriär med internationellt tävlande på tre olika ponnyer lämnar nu Linnéa Holmgren ponnykarriären bakom sig. Hennes tvåfaldiga EM-ponny Fleuramo's Justin är nyligen såld till Tyskland.

Fleuramo’s Justin såld till Tyskland
Linnéa Holmgren lämnar sin framgångsrika ponnykarriär bakom sig. Fleuramo's Justin är såld till Tyskland. Foto: Viktoria Osterberg/Eventingphoto

En av Sveriges främsta dressyrponnyer har lämnat landet. Linnéa Holmgrens tävlingspartner Fleuramo’s Justin (NWR hingst f-08 e Heitrak’s Marvin u Floret’s Sharona e Bokkesprong Czardas, uppf D. Saris) har nyligen åkt till sin nya ägare i Tyskland.
– Det känns i hjärtat och jag saknar honom i stallet, berättar Linnéa för Ridsport.

Linnéa var 11 år och Justin var bara fem år gammal när deras resa började. Linnéas familj köpte honom från Ronald Vrolijken, Stuteri Coelenhage i Nederländerna. Justin var godkänd hingst i hemlandet och hade fått en bra grundutbildning under ryttare.
– Vi fortsatte att utbilda honom och första året vann han första kvalet vid ungponny-SM med fin bedömning, säger Linnéa.

Det hann bli ytterligare ett ungponny-SM innan de nationella och internationella tävlingarna tog över. Linnéa och Justin tog sig hela vägen till allra högsta nivå. Under resans gång har de bland annat vunnit på Falsterbo, kommit tvåa i Friends, tagit SM-brons och vunnit och placerat sig vid en lång rad internationella stortävlingar. EM-final tog de sig till både 2016 och 2017 – vid EM för två år sedan kom de på tionde plats i finalen.
– Han har varit så rolig att rida hela tiden. Dels för att vi började med LB och har utbildat honom ända upp till EM topp-10, men också för att han ger en så härlig ridkänsla.

Justin har alltid varit full av energi och tycker det är roligt att jobba. Linnéa berättar att han dessutom vet om att han är en stjärna och vill bli behandlad som en sådan.
– Sovmornar har han alltid älskat, och att sola i solariet har han alltid tyckt varit en hästig rättighet, avslöjar Linnéa.

Under hela tävlingskarriären i Sverige har Justin varit hingst. Men i höstas kastrerades han som en förberedelse för den kommande försäljningen.
– Det är få som kan eller vill hålla en hingst, förklarar Linnéa om beslutet.
Blodslinjerna lever dock kvar. Justin användes i den holländska aveln som 3-åring och har en son efter sig som är godkänd både i Tyskland och NWR-stamboken: Coelenhage’s Amor. Denna son är för övrigt egentligen ett kapitel för sig med samma mamma som dressyrgiganterna Bodo och Jarno RP 145 – vad månde bliva?

Nya ägaren till Justin heter Nele Klaus och bor i Tyskland. Hon är 11 år gammal – alltså lika gammal som Linnéa var när hon själv köpte Justin.
– Det kommer att bli spännande att följa deras resa, säger Linnéa, och påminner om att Justin hela tiden varit ganska ung i tävlingssammanhang.
– Han är nu tio år och vi vet att han har ännu lite mer att ge på tävlingsbanan än vad vi hittills har visat.
– Vi har sakta men säkert stärkt och utbildat honom och givit honom nya utmaningar i den takt vi har tyckt känts lagom.

För Linnéa betyder försäljningen av Justin att ponnytiden är över. Steget att gå över helt till häst känns rätt – Linnéa har både blivit för gammal för att tävla internationellt och för lång för att rida ponny.
– Även om jag känner mig färdig med hela ponnysvängen så kommer jag att sakna Justin och hela hans personlighet, erkänner Linnéa.

Det är inte bara Justin som Linnéa haft stora framgångar med. Hon har under ponnyåren tävlat fyra ponnyer – varav tre internationellt. Sin första SM-final red hon som 11-åring och hon har tagit två SM-guld i kategori C på Indiana Joe (val f-00 imp Nederländerna). Parallellt med ponnyerna har hon även tävlat häst, så hon tror inte övergången blir ett så stort steg egentligen.
– Jag red mitt första junior-SM innan jag fyllt 12 år och min första Prix St George när jag var 14, även om det bara var på skoj på mammas hästar.

Nu börjar ett nytt kapitel för Linnéa. Förra året köpte honom sin juniorhäst QC Sir Dennis (OLD val f-10 e Sir Donnerhall I-De Niro, uppf Josef-Ludwig Brinkhus) och familjen har lagt ett års utbildning på honom.
– Jag har hunnit tävla honom ett par gånger och är nu med i juniorlandslagets utvecklingstrupp.
Linnéa har inte satt några fasta resultatmål för honom ännu, men ett långsiktigt mål är att ta sig till Grand Pris med Dennis.
– Om han utvecklas i den takt han gjort hittills så kommer det nog att bli något juniormästerskap också, avslutar Linnéa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden