Ponny
12 augusti 2018 18:04

Från dumpad i ett dike till hyllad EM-vinnare

Sagoslut Little Indian Feather är en fighter på många vis, både i livet och i terrängen. Hon hittades dumpad i ett dike som 2-åring – i dag vann hon dubbla EM-guld i fälttävlan.
– Hon bara ger och ger av hela sitt hjärta, säger ryttaren Saffron Osborne om sin kämpe.

Från dumpad i ett dike till hyllad EM-vinnare
Från rescue pony till hyllad EM-vinnare. Little Indian Feather har en annorlunda historia. Foto: Madeleine von Koch

Tårarna strömmade nerför brittiska Saffron Osbornes kinder när hon gick i mål i fälttävlans avgörande banhoppning på ponny-EM. Med sitt felfria resultat slutade hon på dressyrstraffet 28,0 och det betydde guld både i lag och individuellt.

Gulden tog hon tillsammans med Little Indian Feather (född 2005, okänd härstamning), ett iögonfallande sto som det lyser fighting spirit om genom de isblå ögonen. Med öronen spikrakt spetsade framåt dundrande hon stolt fram i ärevarvet, samtidigt som hon hyllades av den brittiska hemmapubliken.

Saffron Osborne GbrFei European Championships
Saffron Osborne tog ledningen efter terrängen på EM. Foto: www.eventingphoto.com

Nog finns det något extra i ponnyn. Förutom att bemästra terrängbanor på högsta nivå har hon en historia likt få andra tävlingsponnyer – Indian Little Feather är en ”rescue pony”. I 2-årsåldern hittades hon intrasslad i taggtråd i ett dike intill en väg på Irland, så långt bort från livet som hyllad Europamästare man kan komma.

Gjort henne viljestark

Olyckan för den lilla ponnyn vände till lycka och som 4-åring köptes hon av Kirstin Connell. Blott tre år senare blev duon åtta på ponny-EM. Så småningom köpte Saffron  Little Indian Feather, eller övertalade snarare sin galopptränande pappas hästägare att köpa ponnyn åt henne. Förra året blev de tvåa på EM och nu blev det alltså dubbla guld.

16-åriga ”Saffie” finner knappt ord när hon ska beskriva sin ponny.
– Men hon är den snällaste, raraste ponny man kan tänka sig. Alla tycker om henne. Hon bara ger och ger av hela sitt hjärta, och gör allt för mig.

Tror du att hennes historia påverkar henne?
– I så fall har det bara gjort henne ännu mer viljestark. Hon har inga trust issues  alls, snarare tvärtom. Hon litar till hundra procent på mig och jag litar lika mycket på henne.

Se ekipagets vinnande terräng:

Elvira och Apollo i mål

Sverige hade bara Elvira Gustafsson med Royal Gold Apollo med till banhoppningen efter att två ryttare inte genomförde terrängen igår (läs mer om det här). Elvira berättade i går att banhoppningen är deras svagaste gren, men att målet var att åtminstone ta sig igenom och slutföra mästerskapet.

Det lyckades ekipaget med. Två nedslag och en rysare på sista hindret där snudd på  samtliga bommar föll. Men, som enda svenskar fullföljde Elvira och Royal Gold Apollo Europamästerskapet och slutade på plats 25.

Elviraapolloef
Elvira och Royal Gold Apollo höll i det för Sverige. Foto: www.eventingphoto.com

Mästerskapet för lag slutade med att Irland tog lagsilvret och Frankrike tog lagbronset.
Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden