Nyheter, Ponny
12 augusti 09:38
Ridsportplus

Rekordmånga EM: Inget stoppar Emanuelssons 21-åriga Nikolina

RekordponnyHon är EM:s äldsta ponny och har rekordet i antal hopp-EM. Inget kan stoppa 21-åriga Emanuelsson-uppfödningen Nikolina. Nu är hon i final som en av tre helt felfria tillsammans med Maria Noerregaard Langhoff.
– Att Nikolina är glad är det viktigaste, säger Maria.

Rekordmånga EM: Inget stoppar Emanuelssons 21-åriga Nikolina
Maria öser beröm sin ponny, som har lärt henne allt som går på hoppbanan. Foto: Madeleine von Koch

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

  Svensk-bekantingen Nikolina (sto f -97 e Niklas u Elvira e Everest, uppf fam Emanuelsson) fortsätter att imponera i de största sammanhangen. Hon har tagit EM-medaljer förr och vid 21 års ålder bådar det åter gott.

  Tillsammans med danska Maria Noerregaard Langhoff är Nikolina en av tre helt felfria inför dagens EM-final, där de möter bland annat lika felfria svensken Ingemar Hammarström.

  När ekipaget kom ut från sin tredje felfria runda i förrgår möttes de upp av Marias föräldrar och det var en lycklig familj som klappade om sin guldklimp, som såg mycket nöjd ut med att vara i hetluften.
  – Att Nikolina är glad är det viktigaste. Det betyder allt, säger Maria.

  Maria Noerregaard LanghoffFei European Championships
  Nikolina och hennes ryttare har klättrat tillsammans genom klasserna, upp till Europaeliten. Foto: www.eventingphoto.com
  Maria Noerregaard LanghoffFei European Championships
  En av bara tre helt felfria på EM inför finalen. Foto: www.eventingphoto.com

  Nikolina började tävla i början av 2000-talet i Sverige och vann SM med Sara Nytorp och tog dubbla brons med Caroline Gustavsson. Nikolina har sedan dess gått internationellt under både dansk och tysk flagg, och nu är hon danskriden igen. Årets EM är enligt arrangörens uppgifter hennes makalösa 10:e i ordningen, vilket är rekord för hopponnyer.

  ”Lärt mig allt”

  Nikolina har delat med sig av sin minst sagt gedigna kunskap till Maria, som blev hennes ryttare 2016.
  – Hon har lärt mig allt. Jag tävlade inte alls så höga klasser innan Nikolina. Det är underbart att få ha nått toppen tillsammans med henne.

  Om Nikolina strålar över de höga hindren på EM så strålar hon inte riktigt lika mycket i stallet. Maria förklarar, med kärlek i rösten, att Nikolina faktiskt är något av en bitch som inte är trevlig mot andra än sina absolut närmaste.
  – Hon är diva. Hon vet att hon är bäst och är stallets drottning.
  – Men, hon har en hästkompis åtminstone. Vi köpte Nikolina tillsammans med en till hopp-ponny från Tyskland och de har känt varandra länge, så Nikolina gillar henne.

  Under söndagsförmiddagen hoppar Nikolina och Maria EM-finalen tillsammans. De har ett riktigt medaljläge.
  – Jag är väldigt glad över hur bra det har gått hittills. Visst hoppas jag på medalj, men oavsett är jag lycklig över resultatet redan, säger Maria.

  Nikolinas

  framgångsrika far & mor

  010310-björe-niklas 1Foto: Roland Thunholm

  SWB-hingsten Nicklas 916 (f-89 e Irco Maco-Lambert, uppf Familjen Emanuelsson) hade en lång och framgångsrik tävlingskarriär med ett flertal ryttare. Lotta Björe (tidigare Emanuelsson) lotsade honom till SM-guld 1999, och Nicklas tävlades även internationellt med Grand Prix-placeringar.

  Elvira Sara NytorpFoto: Krister Lindh

  D-ponnyn Elvira (SWB, f-93, e Everest u Cornelia e Jaspar, uppf Familjen Emanuelsson) hade även hon en framgångsrik karriär med olika ryttare.  Hon tävlade till 21 års ålder och vann bland annat SM-guld med Emma Emanuelsson och Sara Nytorp, som även vann SM med Nikolina, samt tog individuellt NM-silver och EM-silver i lag.

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 132 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar

  Ridsport digital

  Nu från endast 39:-