Ponny
11 augusti 2018 19:58

Elvira enda svensk i mål i tuff EM-terräng

TerrängenTerrängen på ponny-EM blev dramatisk med bland annat ett svenskt fall. Resultatlistan kastades om ordentligt och för det svenska laget kom bara Elvira Gustafsson med sin morganhäst i mål.

Elvira enda svensk i mål i tuff EM-terräng
Elvira och hennes morganhäst mot felfritt. Foto: www.eventingphoto.com

Terrängen blev som väntat utslagsgivande på ponny-EM sett till resultatlistan. Likväl klarade 12 av 45 ekipage utmaningen felfritt inom tiden och 38 ekipage kom i mål. Det svenska laget var redan innan i princip borträknat då det bara hade tre ryttare och låg sist, och med bara en ryttare i mål i dag är det borta från matchen.

Leder individuellt nu gör brittiska Saffron Osborne med Little Indian Feather  på 28 straff. Britterna leder även i lag.

Saffron Osborne GbrFei European Championships
Saffron Osborne ligger i ledning inför banhoppningen. Foto: www.eventingphoto.com

Första svensken Luana Palmqvist med Finding Nemo föll av efter ett hinder. Hon är enligt uppgift från landslagsledningen på sjukhus för observation, men ska vara okej och har själv hört av sig till teamet. Hennes ponny är oskadd, uppger landslagsveterinär Axel Wallman. Andra svensken ut, Alice Westerberg med Knockbeg Flash, blev utseluten efter tre utspringningar.

Svensk vändning

Slutligen vände det för Sverige. Elvira Gustafsson och Royal Gold Apollo bemästrade banan och kom i mål felfritt på hinder med 4,4 straff för tiden. De tog snabbaste vägen på samtliga hinder, utom vid det sista alternativet.
– Han kände superfin, var framåt och med på alla linjer. Jag är lättad och väldigt, väldigt glad över terrängen, säger Elvira strax efter mål.
– Det är det största vi har gjort, men det kändes inte så stort.

De har varit ett ekipage i fyra år. Innan dess hade morganhästen Royal Gold Apollo bara gått LC hoppning och dressyr. Nu är de det enda svenska ekipaget som får hoppa vidare i den avgörande banhoppningen.
– Hoppningen är vår svagaste gren. han blir lätt för pigg och springer iväg på distanserna, säger Elvira som vet att det gäller att hon håller sig helt lugn för att komma igenom banhoppningen på bästa sätt.

Elviraapollomvk
Svenskduon strax efter målgång – nöjda och glada. Foto: Madeleine von Koch

Sista mästerskapet

16-åringen gör sitt sista mästerskap med ponnyn, som hon hoppas ska få en ny ung mästerskapsryttare på ryggen så småningom.
– Oavsett hur det går i hoppningen kommer jag ta med mig den här terrängrundan, men målet är förstås att komma runt i morgon.

Chef d’equipe Lena Bredberg konstarerar att Elvira levererade på topp.
– Det var troligen Elviras bästa ritt någonsin. Otroligt målmedvetet och inget lämnades åt slumpen. Det stämde perfekt.

En ponny kraschade vid den tighta studs som Lena Bredberg och Lars Christensson varnat för och drev fram ett alternativ på (läs om det här). Än så länge saknas information om läget från arrangören, men ponny skrittade från platsen och ryttaren ska vara på sjukhus – troligen om inte annat så för observation likt Luana.

Resultat

 

Luana Palmqvist SweFei European Championships
Luana Palmqvist uppges må bra efter sin avramling. Foto: www.eventingphoto.com
Alice Westermark SweFei European Championships
Det var inte Alice Westermarks dag just den här gången. Foto: www.eventingphoto.com

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden