Ponny
11 augusti 2018 18:37
Ridsportplus

Rörigt på ponny-EM: Medaljörer korades felaktigt och missad svensk placering

I dag kulminerade en röra på ponny-EM i att medaljörer i dressyren korades fel och att en svensk ryttare hade gått miste om sin EM-placering om inte det svenska teamet hade drivit fram en korrigering i efterhand.

Rörigt på ponny-EM: Medaljörer korades felaktigt och missad svensk placering
Den första medaljklassen blev en rörig historia sett till resultaten. Foto: Luril/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I dag avgjordes den första individuella medaljklassen på ponny-EM. Allt verkade frid och fröjd, men strax efter prisutdelningen började det surra ordentligt. Överallt stod föräldrar och tränare med protokoll och räknade ihärdigt. Det visade sig snart att flera misstag hade begåtts.

Det av störst betydelse var att fel silver- och bronsmedaljörerna hade korats fel. Ur svenskt perspektiv var det största felet att Meja Karlsson egentligen blev placerad, dessutom i sitt första EM, men nu inte hade fått vara med inne på arenan med de placerade.

Medaljörerna bytte plats

Prisutdelningen och ärevarvet vid lunchtid var sedan länge avklarat när det i just de här två fallen visade sig att ”bronsmedaljören” Alexander Yde Helgstrand var den rätta silvermedaljören och att ”silvermedaljören” Jana Lang egentligen skulle ha fått brons.

Alexander Yde Helgstrand Den
Alexander Yde Helgstrand var bäst i det danska silverlaget och tog i dag ett silver, efter att först ha fått brons. Foto: www.eventingphoto.com

Vid 19.30 svensk tid har tävlingsledningen fortfarande inte velat kommentera det inträffade och har heller inga resultatlistor, som har tagits bort och ompublicerats flera gånger, slutligt publicerade. Samtidigt har tränare, föräldrar och många andra diskuterat och försökt reda ut det inträffade under hela eftermiddagen.

Efter påtryckningar från Ridsport kom slutligen ett skriftlig uttalande:
”På grund av en felräkning mellan protokollen och datorsystemet fastslogs att bronsmedaljören hade 0,5 procent högre än silvermedaljörens summa. För bra sportmanship kom samtliga parter överens om att omfördela medaljerna enligt följande: Guld till Moritz Treffinger, silver till Alexander Yde Helgstrand och brons till Jana Lang”.

Jana Lang förlorar alltså silvret i efterhand, medan Alexander Yde helgstrand klättrade en placering.

Enligt uppgifter till Ridsport ska misstaget ha bottnat i att en domare, på grund av akut privata skäl, var tvungen att lämna tävlingsplatsen omedelbart efter klassen och därmed inte var på plats för säkerställa det slutliga resultatet. Detta gjordes istället av tekniska delegaten.

Otydlig siffra

Landslagsledare Pytt Hamberg förklarar vad som hände för svensk del. När svenskarna såg Mejas protokoll insåg de att det var otydligt på ett ställe om en 5,5 verkligen var 5,5 eller 6,5.

Det gick inte att avgöra och Pytt gick då till domaren, spelade upp en film på den aktuella rörelsen och domaren kunde snabbt konstatera att det var 6,5, vilket domaren då skrev.
– Anledningen är alltså att en sekreterare har skrivit otydligt. En otydligt formad siffra helt enkelt, säger Pytt.

Ska det här kunna hända på ett mästerskap?
– Jag önskar att svaret var nej, men vi är ju alla inte mer än människor. Men, man kan verkligen tycka att den som är sekreterare ska skriva tydliga siffror.

Om det inte kommer ytterligare nya besked ska detta rent praktiskt betyda att Meja får sin EM-placering i systemet i efterhand, samtidigt som den holländsk ryttare som var inne på ärevarvet förlorar sin placering.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden