Ponny
21 maj 2018 17:21

Hett ekipage stärkte sina aktier inför sista EM-chansen

EM i siktePonnyfälttävlan på högsta nivå fick svenskt på andra plats. Engla Westerberg visade än en gång att hon verkligen vill till EM med Magnificent under sitt sista internationella ponnyår.

Hett ekipage stärkte sina aktier inför sista EM-chansen
Rosettprydda Magnificent och Engla i helgen. Foto: Privat

– Det här var väldigt, väldigt stort för mig, säger Engla Westerberg, 16, om helgens tunga andraplats i danska Randers.
– ”Micke” är ju bara åtta år och det är stort att vi två har kommit så här långt. Han har gått från klarhet till klarhet, förstod från första stund vad som gäller och han bara älskar terrängen,

Klassen var den högsta ponnyklassen CCIP2* och den som gäller för EM-kval. Engla och Magnificent (val, f 2010, e Dirco Hästak, uppf Linda Johannesson, äg E Westerberg/L Johanesson) var kvalade sedan innan och stärkte nu sina aktier ytterligare inför det som är 16-åriga Englas sista EM-chans.
– Jag hoppas verkligen på EM, säger Engla.

Ekipaget inledde som femma och klättrade stadigt uppåt genom en felfri terräng med några tidsfel samt två ner i den avslutande banhoppningen.
– Terrängen var inte så hög, men väldigt teknisk. Jag var ganska nervös inför terrängen, men det kändes jättebra.

Härnäst startar Engla och Micke SM, där de tog silver förra året.

EM i England

EM går i brittiska Bishop Burton i augusti och just Randers var en obs-tävling inför mästerskapet. Landslagsledare Lena Bredberg konstaterar att det var ett härligt gäng på plats med god stämning i truppen och att det inte minst var glädjande att Engla visar så pass bra form.

Ridsport, Gym
Lena Bredberg styr ponnyskutan mot sommarens mästerskap. Arkivbild: Roland Thunholm

Förra året skickade inte Lena något svenskt ekipage till EM i Ungern. Hon får ta ut sex ekipage till årets stora mästerskap, men det lutar snarare åt att det blir något färre.
– Jag hade hoppats på att några till skulle kvala i Randers, även om det förstås inte är samma sak att kvala som att bli uttagen. Just nu har vi fyra EM-kvalade som är på min långa lista: Engla Westerberg, Alice Westermark, Elvira Gustafsson och Luana Palmqvist.

Pre-camps planeras

Som vanligt är det inte många tvåstjärniga klasser på agendan och Lena arbetar på att få till en tvåstjärnig i Randers i sommar. Det går att kvala även via enstjärnig för häst, exempelvis om något ekipage väljer att rida den enstjärniga hästklassen på Strömsholm istället för ponnyernas SM som går i enstjärnig för ponny samma vecka.

NM går just efter EM och därmed kommer det vara andra ekipage som får rida det nordiska mästerskapet. Inför bägge mästerskapen planeras pre-camps och Lena ser fram emot vad som väntar i sommar. När Sverige stod värd för ponny-EM 2015 blev det svensk lagmedalj och kanske, kanske kan det bli något blågult på pallen i år.

– På EM gäller det i så fall att allt stämmer, med en dressyr på 70–75 procent och en terräng inom tiden. Om Engla verkligen får till det, och det kan hon, då har hon potential att ta EM-medalj, säger Lena.

Resultat Randers

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden