Ponny
7 augusti 2018 15:30

Englas EM-ponny klarade inte mätningen

MästerskapDet svenska fälttävlanslaget på ponny-EM har tappat en ryttare redan innan tävlingarna dragit igång. Engla Westerbergs Magnificent klarade inte mätningen.

Englas EM-ponny klarade inte mätningen
Fälttävlansledaren Lena Bredberg har fått en tuff start på årets ponny-EM. En av ponnyerna klarade inte mätningen (ponnyn på bilden fick dock grönt ljus) Foto: www.eventingphoto.com

– Det känns förfärligt och alla är jätteledsna, de ansåg att han var 1 centimeter för hög, berättar lagledaren Lena Bredberg.

Magnificent är bara 8 år och har inte blivit FEI-mätt på tävling tidigare. Däremot har ponnyn slutmätts i Sverige och också kontrollmätts innan avresan till EM i Bishop Burton, Storbritannien. Då har det inte varit några problem. Under mätningen var ponnyn lugn och inte särskilt stressad, men han klarade ändå inte kontrollen.

– Nej, de ville inte godkänna honom. De mätte om honom, men ansåg att han var för stor så han får inte starta, förklarar Lena Bredberg nedslaget.

Lena, precis som många andra, menar att det inte är bra att plocka bort ett barn på det här viset från sitt livs tävling precis innan start.

– Det måste ändras så att man mäter ponnyerna en gång tidigt varje år och sedan får de tävla under det året i stället för att vi ska ha det så här.

Förutom att det är ett stort avbräck för laget, som nu tappar sitt på förhand bästa ekipage, är det också tufft för alla inblandade. Framför allt förstås för Engla Westerberg och hennes familj, men det påverkar även övriga laget.

– Alla har varit jätteledsna och gråtit, men vi har en plan och måste hålla oss till den. Däremot ska hästarna besiktas om en stund och jag som aldrig är nervös annars känner mig jätteorolig, förklarar Lena.

Övriga svenska ponnyer, såväl i hoppning som dressyr och fälttävlan, har dock klarat mätningarna och fått ok att starta.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden