Hoppning, Ponny
27 augusti 2018 19:00
Ridsportplus

EM-vinnaren Ingemar: ”Jag har det perfekta upplägget”

Ingemar om framtidenIngemar Hammarström har kommit så långt det går i ponnyhoppning. Nu satsar han vidare på stor häst, med hjälp av ett välorganiserat team. Målet för nästa år är att rida junior-EM.

EM-vinnaren Ingemar: ”Jag har det perfekta upplägget”
På väg mot guldet. Ingemar Hammarström och Ocean des As höll nollan rakt igenom alla rundor i ponny-EM. Foto: Eventingphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ingemar Hammarström och Ocean des As tog hem ponny-EM i överlägsen stil, efter fem felfria rundor. Berömmen haglade och folk som såg honom rida mästerskapet i brittiska Bishop Burton jublade. Den engelska tv-reportern som skulle intervjua honom efter segern, var så överväldigad att hon knappt hittade frågorna.

Därför är det extra intressant att nu höra med Ingemar vad det är som gör honom så bra:

– Jag har det perfekta upplägget med en bra organisation i Tyskland med Holger Hetzel och Christine Dorenkamp. Vi har tillsammans lagt upp en plan, hästarna har stått där nere i Tyskland och jag har varit där och tränat och tävlat regelbundet.

– Att det blev en fullträff nu berodde också på att jag ridit två EM tidigare och visste vad som krävdes. Jag har kunnat hålla fokus och jag hade nerverna under kontroll i alla de fem rundorna. Visst blev jag nervös, men väl inne på banan kände jag inte av det.

Att det blev en fullträff nu berodde också på att jag ridit två EM tidigare och visste vad som krävdes.

Talang för ridning och känsla för hinder är något som är svårt att beskriva men Ingemar kan delvis förklara orsaken till alla sina framgångar:

– Jag har lätt att anpassa mig till nya hästar. Så var det exempelvis när jag satt upp och hoppade Olle (Ocean des As) första gången hos hans dåvarande ryttare Ottilia Lundgren. Det fungerade perfekt. Jag lär mig ganska fort hur olika hästar fungerar.

Nu är det slutridet med Olle, lillasyster Ellen ska ta över och Ingemar koncentrerar sig helt på stor häst.

Du talar om att organisationen runt dig har väldigt stor betydelse. Hur ser det ut i framtiden?
– Det blir samma människor, men Maria Gretzer och Pether Markne, som jag dock ridit för tidigare, tillkommer som tränare.

– Skillnaden blir att vi nu till inomhussäsongen kommer att ta hem hästarna, Cascara, Captain Sparrow och Aileen och så Olle, så klart. Christine Dorenkamp följer också med. Vi har en gård mellan Höllviken och Vellinge och där finns allt som krävs. Det innebär att jag slipper åka till Tyskland varannan vecka.

Upplägget blir alltså annorlunda?
– Med hästarna hemma kommer jag att rida varje dag, tidigare har jag levt ett ”vanligt” liv mellan Tysklandsresorna.

Men du vill satsa?
– Absolut. Och när man satsar så mycket tid och pengar på något, måste och vill jag vara seriös. Nu, efter EM, planerar vi mycket. Dels med Holger i Tyskland och dels med Maria Gretzer och Pether Markne här hemma. Vi ska lägga upp ett tränings- och tävlingsschema för hela vintersäsongen. Först på tur står JSM i Helsingborg.

– När utomhussäsongen börjar till våren flyttar hästarna ner till Holger igen. Jag kommer att tillbringa mycket tid där under sommarlovet och träna och tävla. Främst är det med Captain Sparrow jag satsar, med JEM som mitt stora mål.

Vad tror du krävs för att nå senioreliten?
– Att man tar hjälp av någon erfaren. Att man får den träning man behöver och att man sitter på hästar som kan göra jobbet med rätt träning.

Blir du Sveriges nya Peder Fredricson eller Rolf-Göran Bengtsson?
– Jag tänker inte så, har aldrig gjort. Jag vill inte tänka att om tio år ska jag vara där eller där, jag fokuserar mer på här och nu. Jag gör det som är det bästa för stunden, men samtidigt sätter jag upp långsiktiga mål, som exempelvis JEM nästa år.

Efter nästan tre år tillsammans släpper du nu Olle till lillasyster Ellen. Kommer du att sakna honom?
– Det är klart, han är väldigt speciell. Han kan vara helt crazy på framridningen och vara mötesskygg och bocka efter hindren. Sedan sköter han sig perfekt inne på tävlingsbanan.

I detalj

Ingemar Hammarström

  • Namn: Anders Ingemar Hammarström.
  • Ålder: 15 år.
  • Största merit: Ponny-EM med Ocean des As.
  • Favoritmat: Pasta.
  • Favoritpryl i stallet: Min sadel.
  • Klär jag mig helst i: Jeans och hoodie.
  • Ser jag upp till: Min morfar Hans, som jobbar väldigt hårt.
  • Förebild: Jag gillar många, men kanske främst Marcus Ehning och Peder Fredricson som rider jättebra.
  • Dold talang: Jag är rätt bra på fotboll.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden