Fälttävlan, Ponny
10 augusti 2018 16:58

Efter mardrömmen: Engla satsar på junior-EM

OmstartDrömmen om ponny-EM krossades när Engla Westerbergs Magnificent mättes ut. Nu ser framtiden åter ljus ut – ägaren låter Engla behålla Magnificent och satsningen mot junior-EM kan börja.

Efter mardrömmen: Engla satsar på junior-EM
Uppfödare och ägare Linda Johannesson har vänt EM-sorgen till lycka. Nu får Engla Westerberg behålla Magnificent. Foto: Madeleine von Koch

Det har varit en tuff vecka för Engla Westerberg i England. Hon kom till ponny-EM med goda chanser efter en fin säsong, men Magnificent (val f 2010 e Dirco Hästak, uppf/äg Linda Johannesson) klarade inte mätningen.

– Det har varit mycket spekulationer om varför vi åkte om vi misstänkte att det skulle bli så här, men vi var säkra på att mätningen skulle gå bra. Han är slutmätt i år utan problem av två mätmän som godkände på första försöket, säger Engla när Ridsport träffar henne vid det svenska lagens stall på fältet intill terrängbanan i Bishop Burton.

Hon är kvar på EM med teamet och hennes sätt att hantera det hela hyllas av bland andra tränaren Lars Christensson.
– Jag försöker att stötta de andra i laget, men visst är det jobbigt. Jag tror att vi hade haft en bra chans, så det känns väldigt tråkigt att det blev så här, säger Engla.
– Jag har en bok som det står ”Shit happens – get over it” på och det är det jag försöker leva efter just nu. Det är bara att fortsätta.

Nya mål

Engla och Magnificent har hängt ihop sedan valacken var fem. Hans namn finns tatuerat på ryttarens arm och det finns nästan inte ord som kan beskriva vad han betyder för henne. EM var tänkt som deras sista höjdpunkt innan ägaren och uppfödaren Linda Johannesson skulle sälja, men Linda har lyckats vända EM-sorgen till lycka. Efter det chockartade beskedet om mätningen bestämde hon att Engla får ha kvar Magnificent och rida honom som häst.

– Nu gäller det att se mot nya mål. Vi kan inte göra något åt att det blev som det blev och det är bara att gilla läget, säger Linda som har samarbetat med Engla i flera år kring flera olika hästar.
– Engla och Magnificent är klockrena ihop. Hon har lagt ner ett stort jobb på honom och de är verkligen ett team.

Engla Westerberg - Magnificent Fj-7135
Engla och Magnificent då de tog SM-silver förra året. Foto: Fredrik Jonsving
180808tatuering
Om någon undrar vem Englas hjärta klappar för är det bara att kika på hennes arm… Foto: Privat

Beskedet betyder att Engla åter kan se framåt.
– Det har gjort att jag har kunnat ta det här rätt bra ändå. Jag har varit nervös för att Magnificent skulle säljas och undrat hur det skulle gå eftersom han är så speciell, så det känns väldigt bra att få behålla honom.

Rätt beslut

Än återstår några dagar i England. Engla fick rida som ”guinea pig” i dagens fälttävlansdressyr, alltså före de tävlande ekipagen.

– Lena, Pytt och Lasse (landslagsledare samt tränare) tyckte att det skulle vara en bra erfarenhet, särskilt eftersom jag satsar mot ett annat EM nu. Jag tvekade först, men det var rätt beslut att rida, säger Engla som fick runt 73 procent av huvuddomaren.

När ekipaget kommer hem påbörjar de juniorsatsningen och flyttar tillsammans till ett ridgymnasium i Skåne där tränaren Lasse Christensson finns. De har dessutom redan ett kval klart mot junior-EM efter att ha klarat en enstjärnig klass för häst. Juniorhästarna går på samma höjd i terrängen som ponnyerna i EM-sammanhang och med sina resultat har Magnificent visat att han kan hävda sig även bland hästar.

Landslagsledare Lena Bredberg är övertygad om att det är rätt att Engla satsar mot mästerskap som junior.
– Det kommer att gå hur bra som helst. De har en fin dressyr och är riktigt bra i terrängen. De har en stor chans på juniornivå, säger Lena.

Famjens uttalande

om händelsen

Efter många spekulationer och kommentarer i sociala medier har Englas familj valt att ge sin version i ett uttalande, som de inom kort publicerar på sociala medier. Här är uttalandet i sin helhet:

”Stolpe ut. Det var vad som hände oss i tisdags. En stor, fet käftsmäll som vi var helt oförberedda på.
Vi har fått många frågor och vill här ge vår version:
FEI genomförde igår en kontrollmätning av samtliga deltagande ponnyer från alla nationer. Samtliga svenska fälttävlansponnyer blev inmätta på 1-2 centimeter högre än vad de blivit mätta till i Sverige. Detta resulterade därmed i startförbud för vår ponny Magnificent.

Följande är att beakta:

• Vi skulle aldrig göra en liknande satsning, satsa våra sista korvören, samla ihop pengar i sista minuten, låta ponnyn resa ända till England, riskera att utsätta ryttaren för denna mardröm, om vi inte till 100% hade trott att Magnificent var en ponny.

• Vi anser att det måste till en ändring i FEIs mätningsregler. Vi anser att det nuvarande förfarandet strider både mot FNs barnkonvention och RFs nationella riktlinjer kring barns tävlande. Vi anser även att detta upplägg strider mot FEIs egna Code of Conduct då ponnyns bästa inte sätts i första rummet. Tvärtom hör man ibland talas om ponnyer som utsätts för hårda nedverkningar, får stå utan vatten eller rids hårt precis innan mätning, allt för att klara gränsen. Vi skulle aldrig någonsin utsätta en ponny för något sådant. Det strider mot precis allt som vi står för i vår hästhållning. Vår ponny är i topptrim, han har matchats långsiktigt, försiktigt och med stor omsorg inför detta mästerskap. Han är välmusklad och i full tävlingskondition, allt för att ge honom de allra bästa förutsättningar att prestera väl. Vår ponny är inte fysiskt större än många andra på tävlingsplatsen.

• Lena Bredbergs förslag om internationella mätintyg är bra! Inget barns drömmar ska behöva krossas när man redan har anlänt till tävlingsplatsen.

Vad händer nu?
Magnificent får inte tävla internationellt som ponny, dock får han tävla nationellt i Sverige då han har en giltig slutmätning.

Vi har tillsammans med uppfödare/ägare Linda Johannesson beslutat att Engla och Magnificent istället kommer att fortsätta sin karriär som juniorekipage. Engla ser med tillförsikt på framtiden då de redan är ett väl sammansvetsat team och har ett väldigt speciellt band emellan sig. Att tävla på juniornivå motsvarar den högsta nivån en ponny kan gå, dvs där de redan befinner sig. Det blir lite andra avstånd förstås men vi är övertygade om att det med lite träning inte ska vara några större problem.

För oss kommer han alltid att vara en Guldponny, oavsett storlek”.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden