Ponny
11 augusti 2018 10:17
Ridsportplus

Wynja rider två internationella mästerskap i två grenar – på tio dagar

Dubbla mästerskapAtt rida NM är stort, att rida EM är ännu större. Wynja Eriksdotter Rubin gör både och – dessutom i två olika grenar och inom loppet av tio dagar.
– Jag tänker på en sak i taget, här och nu, säger Wynja som i dag rider för en finalplats i dressyr på ponny-EM samtidigt som det kliar i fälttävlansfingrarna...

Wynja rider två internationella mästerskap i två grenar – på tio dagar
Wynja gör en dubbel. Nu: EM i England. Nästa vecka: NM i Finland. Foto: Madeleine von Koch

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När en av de svenska EM-ponnyerna i dressyr inte klarade mätningen för några veckor sedan kallades första reserv in. Det betydde grönt ljus för EM nummer två i ordningen för Wynja Eriksdotter Rubin, 15, och Wacos Rache MW – och att Wynja rider två mästerskap helgerna efter varandra.

– Att vi skulle till NM var färdigt innan det blev det klart med EM. Jag blev väldigt glad över att bli uttagen till EM, men jag tänkte mest på hur tråkigt det var för tjejen som inte fick åka. Det var blandade känslor, säger Wynja.

Wynja, som bland annat har SM-brons i dressyr och flera SM-guld i lag i fälttävlan på sitt CV, pausar i matsalen på Bishop Burton där EM pågår som bäst. Hon har just ridit sin ponny och sett lagkompisen Meja Karlsson tävla.

På lördagsförmiddagen är det Wynjas tur. Då rider hon för att försöka säkra en EM-finalplats och då krävs det att hon är en av de 18 bästa i den pågående klassen.

Wynja Eriksdotter Rubin - Wacos Rache Mw Rp 179 Fj-0182
Wynja och Wacos Rache MW ingick i det svenska EM-laget som kom sexa. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Wynja är fokuserad och vet precis vad målen är.
– En bra och stabil runda, utan missar, lagom mycket tryck. Att vi är samspelta utan att han tar över – att jag kan känna att jag kan rida honom inne på banan.

Vad är målet resultatmässigt?
– Det är olika steg. Första steget var att komma till EM. Nummer två var lagresultatet. Nästa efter det är individuell final, säger Wynja.

Om inte så många dagar är du i Finland för att rida NM. Känns det stressigt att mästerskapen ligger så tätt?
– Nej. Det är två så olika mästerskap och det hade lika gärna kunnat vara två månader emellan. Det funkar tack vare att jag har ett så bra team runt hästarna. Jag vet precis hur allt kommer att gå till och blir inte stressad av att det är så kort tid mellan tävlingarna.

Hur håller du dig fokuserad när du vet att du har ett annat mästerskap som stundar?
– Jag tänker på en sak i taget, här och nu. Jag var annorlunda mentalt förut och har blivit nervös och påverkad av mina tankar. Tack vare min coach William Nilson Fyer har jag fått ett annat tankesätt. Nu är det i dag som gäller – nu gör jag det här och det är vad som kretsar i mitt huvud. Jag tänker inte på fälttävlans-NM just nu, även om jag förstås tänker på hur mina ponnyer där hemma har det.

Mycket logistik

Ponnyerna är i goda händer. Mästerskapsmeriterade storasyster Vendela rider dem hemma hos William Nilson Fryer och Anna Freskgård i Nyköpingstrakten. När EM är klart åker Vendela direkt dit, samtidigt som EM-ponnyn åker hem till Långås på västkusten. Därefter går transporten norrut, plockar upp ryttare och hästar och tar färjan på onsdag kväll mot Finland där NM går.

Wynjaylvarubinmvk
Mamma Ylva Rubin supportar förstås under EM. Foto: Madeleine von Koch
P80wynjaeriksdotter_lg-3
Att varva fälttävlan och dressyr är inget nytt för Wynja. Här är hon i terrängen för några år sedan på Highlander. Arkivbild: Lottapictures
Vendelawynjaimg_4987
Snart väntar NM på ”Bambi”. Arkivbild: Jenny Schwieler Staaf

Föräldrarna finns förstås med och stöttar under den mästerskapsintensiva tiden. Mamma Ylva Rubin beskriver det som något av ett lyxproblem.
– Jag kan inte säga annat än att det är superkul. Det här är några år som är otroligt intensiva. Vi väljer och prioriterar, både tidsmässigt och ekonomiskt, och får samtidigt fantastiska upplevelser tillsammans med våra barn.

Sugen på terrängen

På NM tävlar både Wynja och junioren Vendela. För Wynja blir det NM-debut och hon har med sig två ponnyer, Proteus och Dushanbe MW.
– Proteus går den öppna klassen och är med för att få rutin, men jag tror på ”Bambi”.

Vad är målet med Bambi?
– Det är klart att jag inte åker dit för att komma sist. Man vill ju uppenbarligen vinna. Jag är sugen på medalj och tror att vi har goda chanser.

Trots att allt fokus i England ligger på EM-dressyren finns förstås fälttävlanssuget där. Wynja har gått EM-terrängen några gånger.

– Det är klart att man blir sugen. Det blir en befrielse att ge sig ut i terrängen nästa helg. Dressyren är en mer kompakt bubbla, medan fälttävlan är mer explosivt. Det kliar i fälttävlansfingrarna, men jag får hålla mig i skinnet, säger Wynja och skrattar.

Skulle det kunna bli dubbla EM nästa år..?
– Fälttävlans-EM är mitt mål. Proteus, som än så länge är orutinerad, hoppas jag kunna rida tvåstjärnigt med.

Ridsport har tidigare träffat Wynja och Vendela på hemmaplan – läs det långa reportaget här.

Fakta

Wynjas främsta tävlingsponnyer

Dressyrponnyn Wacos Rache MW RP 179 (ASRP hingst f-05 e Waco-Valentino, uppf Maria Winberg, Stuteri MW) och i dressyr/fälttävlan Dushanbe MW (ASRP sto f-06 e Verona’s Gerswin-Valentino, uppf Maria Winberg, Stuteri MW) och Proteus (ASRP hingst f-10 e EG Pauli-Verona’s Gerswin, uppf Lundens Djurhälsa).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat En månad sedan guldet – läs allt från ponny-EM här (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden