Sverige
18 januari 2019 17:49
Ridsportplus

Missade klubbens arbetsdagar – fick faktura på 2 000 kr

Ideellt arbeteMaggie Hansson fick en faktura på 2 000 kronor från sin ridklubb, eftersom hon inte hjälpt till under det senaste året. − Så får det inte gå till, säger hon.
Svenska Ridsportförbundet håller med och förklarar vad som gäller angående klubbar och eventuella krav på ideella arbetsinsatser.

Missade klubbens arbetsdagar – fick faktura på 2 000 kr
"Att utföra ett arbete får inte vara krav för medlemskap i en ideell förening", säger C-G Leissner. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Maggie1
Maggie Hansson. Foto: Privat

I 25 år har Maggie Hansson arbetat ideellt för sin ridklubb. Hon har varit funktionär på tävlingar, suttit med i styrelsen och arbetat i en kommitté. Men så byggde hon eget ridhus hemma och behövde inte nyttja anläggningen längre.
För några dagar sedan fick hon en faktura på 2 000 kronor för uteblivet arbete. Klubben hade infört en arbetsplikt som hon inte kände till.
− Jag förstår att alla medlemmar som använder anläggningen måste bidra, men i fjol var jag bara där på en enda tävling, säger Maggie som tänker bestrida fakturan.

Arbete får inte vara krav

På senaste tiden har Svenska Ridsportförbundet fått in flera liknande rapporter från medlemmar, som fått krav på sig att utföra olika arbetsuppgifter. Det kan handla om att rensa ogräs, sköta och utfodra ridskolans hästar, plantera granplantor eller vara nattvakt på en festplats.

Men sådana krav kan föreningen inte ställa på sina medlemmar, säger Carl-G Leissner, ordförande i Svenska Ridsportförbundet juridiska utskott.
– Att utföra ett arbete får inte vara krav för medlemskap i en ideell förening. Grunden för ideellt arbete är att det är frivilligt, säger han.

Att utföra ett arbete får inte vara krav för medlemskap i en ideell förening.

Carl-G Leissner tar exemplet med en vuxen medlem, som möjligen kan ingå ett avtal med föreningen om att göra en viss arbetsinsats.
− Men hur blir det med en 17-åring, eller en 13-åring som definitivt inte kan avkrävas en arbetsinsats? Därmed faller tanken, eftersom medlemskapet ska vara på samma villkor för alla.

Parkering FunktionärFoto: Jeanette Flensburg P: 2018-21
Klubbar ska erbjuda medlemmarna att bidra – inte tvinga dem. Det menar Kicki Ronnerberg Bäckman på förbundet. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Inte lika villkor

Om föreningen dessutom sätter ett pris på arbetsinsatsen är föreningen verkligen ute på hal is. För om arbetsinsatsen värderas till mer än 1000 kronor ska det redovisas, och klubben betala arbetsgivaravgift, även om några pengar aldrig har betalats ut.
− Det är också anmärkningsvärt att föreningarna ger medlemmarna möjlighet att köpa sig fria. De som har råd kan då betala, medan andra får arbeta, och då blir det inte lika villkor för föreningens medlemmar, menar Kicki Ronnerberg Bäckman, ansvarig för förbund och samhällsfrågor hos Svenska Ridsportförbundet.

Erbjuda – inte tvinga

Hon tycker att det är bra att medlemmar hör av sig till förbundet med den här typen av frågor.
− Tvång och arbetsplikt hör inte ihop med ideella föreningar.

Men vad ska då ridklubbar göra som behöver medlemmarnas arbetsinsatser?
− De ska erbjuda medlemmarna att bidra, inte tvinga. Ett alternativ är annars att de höjer medlemsavgiften och anställer personal som utför arbetet, säger Carl-G Leissner.

Den yttersta konsekvensen för föreningar som tvingar sina medlemmar att utföra arbete kan bli en prövning av föreningens rätt att vara medlem i Svenska Ridsportförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden