Sverige
23 juni 09:25

Mopedgäng skrämde hästar på flykt

På rymmenI Romme är det inte ovanligt med stora gäng med mopedåkande ungdomar som kör runt i stan. I förra veckan blev flera hästar så stressade av mopedisternas framfart att de rymde från sin hage.

Mopedgäng skrämde hästar på flykt
Ett sto med föl flydde från hagen efter att ha blivit skrämda. Foto: iStock

Enligt stallägaren Tess Åslund har trafiken i Romme blivit värre de senaste åren, och under fredagskvällen i förra veckan cirkulerade ett 40-tal mopedister på gatorna med varvande motorer, skrik och tutande.

– En av vägarna sträcker sig längs med vår hage. Det var väldigt mycket oljud just där och jag hörde hur de stod och gasade. Folk älskar att djävlas med hästarna, säger hon till Borlänge Tidning.

Efter ett samtal från polisen inser familjen att två av hästarna, stoet Movan och fölet Hallon, tagit sig ut ur hagen och springer lösa på vägen.

– Det blev kaos. Jag såg att stängslet till hagen låg på marken, höll kvar den tredje hästen, pratade med polisen och höll koll på min son samtidigt. När jag sen satte mig i bilen såg jag att det var bajs längs hela Rommevägen, säger dottern Sarah-Linn Åslund till tidningen.

Delade meningar

Hästarna ska ha skenat över fyra kilometer och enligt vittnen har flera mopeder följt efter dem. Om dessa personer enbart velat hjälpa till, eller försökt jaga på djuren, råder det delade meningar om, skriver Borlänge Tidning.

Till slut lyckades man fånga in hästarna, och tog dem till en veterinär med stall i närheten. Ägaren Lotta Mannerstedt säger att hästarna verkar ha klarat sig undan allvarligare skador, även om hon oroar sig över en skada på fölets knä.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden