Sverige
22 april 2022 06:25
Ridsportplus

Veterinär döms för djurplågeri

DjurplågeriEn veterinär i Västra Götaland döms för djurplågeri, då hen inte sett till att tre egna hästar fått den vård de behövde - hästarna hade så pass dåliga hovar att de bedömdes ha "utsatts för ett fysiskt lidande av påtaglig grad".

Veterinär döms för djurplågeri
Veterinären döms till dagsböter för djurplågeri. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Domen i fallet, som uppdagades 2018, meddelades av tingsrätten tidigare i veckan. Efter att Länsstyrelsen i Västra Götalands län fått in en anmälan från veterinärens partner, där hen berättade att det funnits brister i hur hästarna sköttes under flera år, så gjorde länsstyrelsen en anmälan om misstanke om djurplågeri till åklagaren. Det utfördes därefter en kontroll på veterinärens gård i augusti 2018, och man hittade då tre hästar och ett får i dåligt skick.

    Veterinären som deltog vid kontrollen anger att en av hästarna, en 6-åring, led av bockhov och hade en extrem benställning. Hästen hade även hovbölder. De andra två hästarna hade kroniskt fång, och veterinärens bedömning är att hästarna inte hade skötts ordentligt. Prognosen för att hästarna skulle kunna tillfriskna ansågs vara mycket dålig, och veterinären bedömde att hästen med bockhov borde avlivas av djurskyddsskäl. Om de andra två hästarna skrevs det in i protokollet ”att om nödvändig vård inte sätts in bör ett beslut om avlivning fattas på grund av djurskyddsskäl”.

    Enligt hästägarens partner, som gjorde anmälan, har hen försökt få ägaren att avliva hästarna under en längre tid då de var i så pass dåligt skick. Men ägaren har inte velat lyssna och partnern, som nu är skild från hästägaren, ansåg att det inte fanns någon annan utväg än att kontakta länsstyrelsen.

    Nekar till brott

    Hästägaren nekar till att hen ska ha utsatt sina hästar för lidande. I ett uttalande menar ägaren att hen ”är veterinär och anser sig därför kunna bedöma om djuren har utsatts för lidande eller inte”. Hen säger i förhör att omständigheterna vid kontrollen gjort att det hela sett värre ut än det egentligen var.

    Till sitt försvar har ägaren visat på att hästarna kontrollerats av hovslagare vid ett flertal tillfällen under 2016-2019. Hen har även kallat hovslagaren som vittne, och i förhör har denne sagt att han haft hand om hästarnas hovar och att de försökt underlätta för hästen med felaktig benställning. Han kan inte minnas att han har sett några halta hästar hos den åtalade, och menar att han inte har haft någon anledning att anmäla hen för att hästarna far illa.

    Tingsrätten skriver i sin dom att de anser att veterinären som gjorde kontrollen av hästarna har vittnat på ett trovärdigt sätt, och tillsammans med de bilder och övrig utredning som åklagaren lagt fram, är situationen ”mycket besvärande för hästägaren”. De väljer därför att döma hästägaren för djurplågeri, ett brott som ger böter eller fängelse i högst två år. Påföljden för hästägaren blev 100 dagsböter om 170 kronor.

    Domen kan överklagas till hovrätten fram till den 10 maj.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden