Hoppning
18 november 2020 20:17

Mycket nytt i hoppningens tävlingsreglemente

Ny versionNya versionen av hoppningens tävlingsreglemente är släppt inför 2021. Bland de många ändringarna märks bland annat en begränsning av antalet starter för yngre barn och utförligare regler kring benskydd. Nytt är också att två olydnader leder till uteslutning på alla nivåer.

Mycket nytt i hoppningens tävlingsreglemente
Rekommendationen att översta bommen får väga högst 12 kg ändras till regel, på både tävlingsbana och framhoppning. Foto: Istock

Nästa år kommer nya TR, både det gemensamma och grenspecifika. Efter gemensamma TR I och dressyrens och paradressyrens TR II kommer nu TR III, som är grenspecifikt för hoppningen. Nya TR gäller från och med den 1 januari 2021.

”Ryttare t o m det år ryttaren fyller 12 år får starta högst 4 gånger/dag.” Det är den första nyheten du stöter på i nya hopp-TR. Därefter följer ett förtydligande av kvalkraven när det kommer till att få starta 1,50/1,55/1,60. Här krävs nu två felfritt genomförda grundhoppningar i lägst 1,45-hoppning mot tidigare lägst 1,40.

Gällande hjälptyglar finns det ett förtydligande på hästsidan. Här är hjälptyglar tillåtna på framridningen med tillägget ”under förutsätt­ning att de inte används med överdriven kraft”. Samma tillägg gäller för hjälptyglar som är tillåtna på framhoppningen från och med 1,35-hoppning.

Den mest omfattande skrivningen i nya TR III är de utförliga regler som gäller benskydd. ”Unghästskydd” är de enda tillåtna i alla klasser till och med 1,40-hoppning, medan vissa andra skydd tillåts från och med 1,45-hoppning för 8-åriga hästar och äldre.

En annan ändring är att tempot på banan inte längre regleras av om det är inomhus eller utomhus. Istället handlar det om banans bredd. Om banan är 30 meter eller smalare gäller tempot 325 meter per minut. Är den bredare än 30 meter gäller tempot 350 meter per minut. Detta gäller från och med 1,10-hoppning. Tempot är därefter varierande beroende på klasser och höjd.

Bedömningen A:0 får från och med årsskiftet användas på alla nivåer. Nytt är också att två olydnader leder till uteslutning på alla nivåer.

Om en ryttare vill utgå på egen begäran ska detta tydligt signaleras till domaren genom handuppräckning.

En tydlig regelförstärkning gäller punkten om så kallad ”farlig ridning” som kan leda till avstängning. Skäl för avstängning skrivs: ”Ryttare som rider okontrollerat och utgör en fara för sig själv, sin häst och/eller omgivningen, så kallad farlig ridning.”

De nya tävlingsbeteckningarna blir nu också permanenta efter en tvåårig övergångsperiod. Från den 1 januari finns inte längre beteckningarna elit/nationell/regional/lokal utan tävlingarna heter då endast 5*/4*/3*/2*/1*.

TR III hoppning 2021. 
TR III hoppning 2021 med markerade ändringar.
Läs mer hos Svenska Ridsportförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden