Sportnytt
11 november 2020 18:51
Ridsportplus

Förbud mot stjärnsporrar och att använda mobilen när hästen rör sig

Nya TRNu är det nya TR I – gemensamma bestämmelser publicerat. Bland nyheterna finns förbud mot stjärnsporrar i alla grenar, förbud mot att använda mobilen när hästen rör sig, och att det blir betydligt dyrare att lämna in en protest eller överklagan.

Förbud mot stjärnsporrar och att använda mobilen när hästen rör sig
Hästens välfärd lyfts fram i det nya TR I som gäller från 1 januari. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nästa år, 2021, börjar nya bestämmelser gälla för ridsportens tävlingar, och nu är det nya TR I publicerat, det som reglerar vad som gäller alla grenar.

Hästens välfärd är ett tema i nyheterna. Stjärnsporrar förbjuds på alla former av tävlingar i alla grenar, och med stjärnsporrar menas sporrar med roterande skivor/delar som har hack eller tandade kanter.
Blodsregeln får samma lydelse inom alla grenar.
”Om blod, sår eller svullnad orsakats av ryttarens inverkan ska ekipaget stängas av. Har blod, sår eller svullnad orsakats av annat än ryttarens inverkan, såsom att hästen har bitit sig eller fått ett balltramp eller liknande, ska en bedömning göras enligt moment 175. Upptäcks blod, sår eller svullnad under ritten ska ritten omedelbart avbrytas”, är den nya lydelsen.

Tid för startförbud

Det förtydligas också hur länge en häst med skada i mungipa eller munhåla får startförbud. Grunden är 21 dagar men tillfälligt starttillstånd kan ges tidigare om veterinärintyg skickas in till förbundet, eller om tävlingsveterinär/överdomare på plats efter besiktning kan konstatera att skadan försvunnit.

Överdomarens alternativt veterinärens kontroll av munnar och nosgrimmor förs också in i TR. Minst fem procent av deltagande hästar ska kontrolleras.

Dessutom gäller att alla som befinner sig på en tävlingsplats uppmanas att reagera om de ser otillåten hantering av häst, och då kontakta någon av de officiella funktionärerna på plats.

I tid med propen

För arrangörer gäller det nu att vara i tid med propositionerna. Senast 35 dagar före tävlingen ska propositionen vara inskickad för godkännande, annars kan en förseningsavgift tas ut.
En annan nyhet av det administrativa slaget är att åter göra det möjligt att dela tävlingsavgiften i anmälnings- och startavgift. Detta måste dock lösas praktiskt i TDB innan det kan användas.

Begränsat antal starter

Unga ryttare med flera ponnyer, eller som tävlar både ponny och häst, kommer i framtiden att få planera sitt tävlande på ett annat sätt. Ryttare som är 12 år och yngre får från och med 2021 göra maximalt fyra starter på en tävlingsdag.

Alla ryttare behöver tänka igenom hur de använder mobilen på hästryggen. Hästen måste stå still om de ska använda sin mobil, eller ”handhållen kommunikationsutrustning som det står i TR.

Och så gäller det att en gång för alla sluta prata om lokala, regionala och nationella tävlingar. Nu heter de 1*, 2*, 3* och så vidare i tävlingssammanhang.

Ingen friskrivning

TR I reglerar också priser och premier, och en nyhet där är att arrangörer inte längre får skriva: ”Vid färre än 20 starter halveras premierna” vilket är ganska vanligt. Inga sådana friskrivningar får göras i framtiden.

De nya vaccinationsbestämmelserna som kom under 2019 finns med i nya TR, där det också numera står att hästpass ska medföras till tävlingsplatsen.
En annan nyhet i det sammanhanget är att hjälm ska bäras även i kön till hästbesiktningen, inte bara av den som visar hästen för veterinären.

Dyrare att protestera

Och så blir det dyrare att protestera. Avgiften för protest höjs från 100 kronor till 500 kronor. Avgiften för överklagan till Svenska Ridsportförbundet höjs från 500 till 1500 kr. Avgifterna återbetalas om man får rätt.

Nyheterna i TR I stämmer i stort sett överens med det förslag som gick ut i maj 2020, och som alla kunde lämna synpunkter på.
Under den närmaste tiden kommer även de grenspecifika tävlingsreglementena att publiceras.

Läs mer hos Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden