Sverige
10 april 2015 18:16

Nan Inger har avlidit

Författaren Nan Inger Ŗstman har gått bort, 92 år gammal. För många hästintresserade kommer hon för alltid att vara förknippad med boken ”Sedan red jag Dunet” och dess efterföljare som skildrar tonåringen Piglet och den pigga och ibland bångstyriga ponnyn Dunet.

Nan Inger har avlidit
Författaren Nan Inger Östman har avlidit (arkivbild)

Nan Inger hade skrivit ett tiotal ungdomsböcker när hon skrev sin första hästbok i slutet av 1960-talet. Den väckte uppseende direkt eftersom hon hade skapat en alldeles egen stil. Här fanns inte några romantiska svarta hingstar med lång fladdrande man, utan mer vardagliga beskrivningar av problem med att få en envis ponny att vilja gå på tygeln eller utföra tillräckligt många steg i skänkelvikning.

Huvudpersonerna i hennes hästböcker skilde sig också från de gängse; de handlade om tonåringar med många tankar kring skolan, förhållandet till föräldrarna och moraliska frågor, istället för 11-12 åringar vilket annars var det vanliga. Innehållet och att hon hittade precis rätt ton i texten gjorde Nan Ingers böcker speciella och de omnämns ofta som ”kvalitet inom hästboksgenren”.

De realistiska skildringarna av livet med hästar var delvis formade av de erfarenheter som Nan Ingers fyra egna döttrar fick göra.

– Det är inte alltid problemfritt att ha egen häst och man vinner inte automatiskt alla tävlingar man ställer upp i! Det tyckte jag att man skulle lyfta fram, sade Nan Inger i en intervju 2005 för Ridsport.

Totalt skrev Nan Inger ett 20-tal ungdomsböcker, varav 12 hästböcker och två romaner.

I vårnumret av Ridsport Special  2005 fanns en längre intervju med Nan Inger Östman.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-