Annons från SWB – Swedish Warmblood Association

SWB Stories – med passion för hästen

Uppfödare, ägare, unghästutbildare och ryttare, alla har de drivet, kärleken och passionen till hästen gemensamt. I en filmserie kallad ”SWB Stories”, som möjliggjorts via stöd från HNS, lär du känna en rad aktiva inom sporten och näringen som berättar om varför deras hjärta klappar extra för den svenska varmblodiga rid- och sporthästen.

SWB Stories – med passion för hästen

SWB vill lyfta sina fantastiska uppfödare och alla de SWB-ambassadörer som finns runt om i Sverige, från Ystad i söder till Kiruna i norr. Med hjälp av HNS – Hästnäringens Nationella Stiftelse – kunde SWB under 2023 arbeta med att intervjua personer som på olika områden knyter an till SWB-hästen.

– Genom denna serie vill vi hylla de svenska uppfödarna men också skapa en förståelse för vad det innebär att föda upp och träna unga hästar. Den svenska traditionen kring avel och uppfödning har starka rötter och över tid har man avlat fram en sund och hållbar häst som verkligen håller världsklass. Det svenska klimatet och vår natur är perfekt för föl och unghästars fysiska och psykiska välbefinnande och utveckling, säger Helén Uddefors.

Naturlig frihet

Tom Björk1
Uppfödaren Tom Björk med en av sina hästar.

Hästarna som föds upp i Sverige har oftast ytor att röra sig på i naturlig frihet och i flock. De utfodras i enlighet med en god och hållbar djurhållning med ett bra grovfoder som grundpelare. Genom åren har vi sett SWB-hästar göra bra ifrån sig på EM- och VM-nivå samt delta i alla olympiska grenar, dressyr, hoppning och fälttävlan.

– Med rätt träning och upplägg bygger detta starka hästar med de bästa förutsättningarna att kunna utvecklas för en lång och hållbar karriär i sporten, något som gör uppfödarna i Sverige ganska unika, fortsätter Helén Uddefors.

Det svenska klimatet och vår natur är perfekt för föl och unghästars fysiska och psykiska välbefinnande och utveckling

Helén Uddefors

– Vi har märkt ett positivt mottagande av filmerna och hoppas på att kunna fortsätta göra filmade intervjuer, berättar Helén Uddefors. Vi har så många duktiga uppfödare och andra aktiva inom sporten och näringen som vi vill uppmärksamma och samtidigt visa det fantastiska i det vi håller på med.

I vårens avsnitt träffar vi unghästutbildaren Victoria Almgren från Värnamo, uppfödarna Tom Björk och Patrik Helsén utanför Falun, Sigrid och Cecilia Bergåkra som har sin bas i Vallsta i Hälsingland, uppfödarna Jessica och Johan Lindahl från Kållekärr på Orust samt Anders Lagergren, som driver Äppelvikens Ridskola och som samtidigt föder upp guldkorn för toppsporten!

Avsnitten kommer att kommer att finnas tillgängliga på SWBs Youtube-kanal.

SWB Stories – här hittar du följande uppfödare:

Victoria Almgren
Victoria Almgren är unghästutbildare och utbildar, tävlar och säljer hopphästar sedan många år tillbaka.

Victoria Almgren, unghästutbildare Stall V, Värnamo
Utbildar, tävlar och säljer hopphästar sedan många år tillbaka. I avsnittet berättar hon om vägen dit och om sin filosofi kring träning och upplägg av den unga hästen.
Se avsnittet här – LÄNK

Tom Och Patrik-2
Tom och Patrik föder upp både hopp- och dressyrhästar sedan 2015 med prefixet ”Dalsvedens”.

Tom Björk och Patrik Helsén, uppfödare, Falun
Sedan 2015 har Tom och Patrik fött upp både hopp- och dressyrhästar med prefixet ”Dalsvedens”. I avsnittet berättar de om sitt upplägg, hur det började och hur de tänker kring sitt avelsmål över tid.

Se avsnittet här

Sigrid Bergåkra2
Sigrid Bergåkra har stor erfarenhet inom dressyrsporten och berättar mer om att driva hästverksamhet i norra delen av Sverige.

Familjen Bergåkra, Bergåkra gård, Vallsta
Sigrid Bergåkra berättar mer om att driva hästverksamhet i norra delen av Sverige. Sigrid har stor erfarenhet inom dressyrsporten. Bergåkra gård har gått i arv i familjen och där drivs också Naturlära Ridgymnasium.

Se avsnittet här:

Jessica Och Johan1
På västkusten bor Jessica och Johan på sin gård där de föder upp hopphästar med prefixet JL som de bland annat säljer internationellt.

Jessica Lindahl och Johan Lindmark, Tjörn
På västkusten bor Jessica och Johan på sin gård där de föder upp hopphästar med prefixet JL som de bland annat säljer internationellt. Ston, föl och unghästar går i blandflockar på stora marker med lösdrift, allt för en så naturlig hästhållning som möjligt.

Avsnittet släpps fredag 23 februari

Cecilia Och Olivia1
Systrarna Cecilia och Olivia Bergåkra, tillsammans driver de CEO Equestrian AB.

Cecilia Bergåkra, Bergåkra gård, Vallsta
Tre systrar Bergåkra som tillsammans driver CEO Equestrian AB. Cecilia har tillhört ungdomslandslagen i dressyr under flera år. Hon och hennes systrar föder upp, utbildar och tävlar dressyrhästar med sikte på Grand Prix.

Avsnittet släpps fredag 1 mars

Anders Lagergren, Äppelvikens Ridskola, Stockholm
Anders har erfarenhet från svår hoppning och driver Äppelvikens Ridskola där de, förutom ridskolehästar föder upp och utbildar hopphästar. Äppelvikens Ridskola har bland annat fött upp Bruksprovsvinnaren Point Break som idag rids av världsryttaren Ben Maher. Anders berättar om sin filosofi att både kunna ta fram väl fungerande ridhästar och samtidigt få fram guldkorn för toppsporten!

Avsnittet släpps fredag 8 mars

Annons från SWB – Swedish Warmblood Association
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden