Världen
3 mars 2023 07:16

Nio hästar till klinik i Spanien efter utbrott av EHV-1

SmittskyddHästar har förts till djursjukhus med neurologiska symptom och flera smittade hästar har konstaterats i Nederländerna. Det är senaste nytt gällande det utbrottet av det fruktade viruset EHV-1 .

Nio hästar till klinik i Spanien efter utbrott av EHV-1
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Ivan-balvan

Det var i förra veckan som beskedet om ett nytt utbrott av EHV-1 konstaterades på den stora touren i spanska Oliva.

Tävlingarna avbröts omedelbart och flera hästar isolerades. Nu har Internationella Ridsportförbundet, FEI, publicerat en uppdatering av läget. Det visar sig bland annat att hästar som lämnade Oliva innan utbrottet var smittade.

Sex hästar som lämnade Oliva för att åka till Limburg i Nederländerna innan det första bekräftade fallet har testat positivt för EHV-1. Alla är placerade i karantän och hålls under noggrann uppsikt.

Sju hästar

Sju hästar som lämnade Oliva innan det första bekräftade fallet där har isolerats på sina respektive nya tävlingsplatser. Det handlar om en som åkte till Valencia, fyra till Sunshine Tour i södra Spanien och två som åkte till Doha, Qatar. Ingen av dem har visat några symptom.

Nio hästar från Oliva har tagits hästdjursjukhuset i Valencia, åtta av dem visat neurologiska symptom. Denna neurologiska varianten av EHV-1 kan leda till döden. FEI har beställt tolv mobila boxar till djursjukhuset som en extra åtgärd för att säkerställa att platser ska finnas om fler hästar behöver vård.

Tre negativa test

103 hästar hålls kvar på tävlingsanläggningen i Oliva, indelade i olika grupper utifrån deras hälsostatus. Inget nytt fall av konstaterad smitta har konstaterats. För att få lämna anläggningen ska de kunna uppvisa tre negativa test.

Hela FEI:s uppdatering om smittutbrottet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden