Dressyr
28 juni 2023 18:05
Ridsportplus

NM-guld för childrenlaget – personbästa för Agnes och Narnia

InternationelltNordiska mästerskapen i Drammen drog igång på onsdagen, och det var skarpt läge direkt för de unga dressyrryttarna. Bäst gick det för det svenska children-laget, som red hem ett guld - mycket tack vare Agnes Christensens strålande insats, där hon spräckte 80 procents-gränsen i den internationella debuten.

NM-guld för childrenlaget – personbästa för Agnes och Narnia
Det svenska childrenlaget tog NM-guld på onsdagen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det har gått snabbt för Agnes Christensen och hennes svarta SWB-sto Narnia (f -15, e Benetton Dream-Dionysos, uppf Gull-Britt Melin, äg Annelie Christensen) – de blev ett ekipage i november förra året och gjorde sin första gemensamma start i februari.

  På SM i början av juni slutade de fyra, och när de nu blev uttagna till NM i norska Drammen slog de till med en rejäl putsning av sitt personbästa. Med 80,05 procent var det en väldigt glad Agnes Christensen som ledde det svenska laget till seger med god marginal.

  – Det här var min allra första internationella start, det var väldigt kul. Det mesta är nytt för både mig och min häst, men det var väldigt roligt att få rida i lag med all gemenskap och att man peppar varandra, berättar Agnes en stund efter att hon fått leda ärevarvet.

  Svenska ryttarna i topp

  Endast Sverige och Finland ställde upp med lag i children-kategorin, men med den individuella topptrion under svensk flagg hade inte finnarna någon chans. Sverige vann på 231,82 procent, mot Finlands 210,12.

  14-åriga Agnes Christensen var ensam om att ta sig över 80 procent, men följdes av Erla Argus/Niels P.J. på 76,6 och Tilda André Hokfelt/Hamiltons I Did It My Way på 75,17 procent. I laget ingick även Ingrid Albinsson/Charam som red på 71,15 procent.

  Nm-laget_prispall
  Hela laget på prispallen. Foto: Privat
  Agnes_christensen_narnia3
  ”Hon dansade fram”, sa Agnes om sitt ädla sto. Foto: Privat

  – Det tekniska och alla rörelser satt idag, det var egentligen inget direkt som stack ut utan det var jämnt och stabilt. Vi håller fortfarande på att lära känna varandra, men idag kunde jag slappna av inne på banan och det gjorde stor skillnad – då kunde hon få ut sina rörelser mycket mer. Hon bar sig så fint och dansade fram, säger Agnes.

  Agnes_christensen_narnia
  Agnes Christensen och Narnia. Foto: Privat

  Children-tiden en mjukstart

  Efter att ha ridit ponny ett par år så kom Agnes och hennes tränare fram till att childrenklasser nog kunde passa när ponnyn såldes.
  – Jag kände mig lite lång och tänkte att det nog vore bäst att komma upp på stor häst rätt så snabbt. Jag ångrar definitivt inte det valet, det känns så rätt. Children är perfekt att börja med, för att lära känna min häst. Det blir lite som en mjukstart inför juniortiden.

  Nu fortsätter Nordiska mästerskapen med den individuella finalen för ungdomsryttarna under torsdagen. För Agnes lever drömmen om ytterligare en medalj.
  – Allt kan ju hända men jag hoppas på det bästa. Det hade såklart varit roligt, men vi kom hit för att samla erfarenhet och jag var inte alls beredd att det skulle gå så här bra, att vi ska få en sådan start. Jag ser allt som går bra som en bonus.

  För de två svenska ponny-lagen och juniorerna blev det inga segrar under onsdagen.

  Resultat children lag
  Resultat children individuellt
  Start- och resultatlistor

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden