Sportnytt
19 januari 2019 07:00

Noga uppstyrt när ATG går in i hoppningen

SpelBara öppet för seniorer. Ryttarna får räkna med utökade dopingkontroller, och de ska stå till förfogande för intervjuer med ATG.
Det är många regler när ATG-spelet på ridsport nu börjar på allvar.

Noga uppstyrt när ATG går in i hoppningen
Stina Lillje och Hot Stuff är ett av de anmälda ekipagen till ATG Riders League. Foto: Roland Thunholm

Förra året gjordes ett par försök att locka till spel på ridsport, vid sidan av det etablerade spelet på trav och galopp. Möjligheterna att spela på hoppklasser fanns vid Gothenburg Horse Show och sedan också på Elmia.
Nu tas ännu ett steg genom ATG Riders League, med underrubriken Test Edition. Den första tävlingen äger rum på Strömsholm nästa vecka, 25-27 januari.

ATG-klasserna är bara öppna för seniorer, och reglerna är annorlunda mot vanliga tävlingar på flera punkter. Bland annat rids finalklassen, en 140-hoppning, i fem heat med åtta ekipage i varje, allt för att möjliggöra ett bra spel på de olika deltagarna. De bästa ekipagen från kvalet är fördelade över de fem heaten.

Slottfyrspann1_rt
Strömsholm är värd för premiären. ArkivFoto: Roland Thunholm

Precist schema

Precis som på travbanorna finns det också ett exakt tidsschema att förhålla sig till. De fem heaten ska avgöras mellan kl 13 och 15, och det ska vara åtta minuters paus mellan heaten. Finalen, Winning Round, går kl 18.45. Där deltar de fem heatsegrarna och därutöver de fem bästa från finalklassen.

Ryttarna som går till finalklassen förbinder sig att delta i ATG:s medieutbud under tävlingsdagarna, i form av intervjuer. De ska också räkna med en utökad alkohol- och drogkontroll, samt att utökade dopingkontroller kan förekomma.

Å andra sidan hägrar prispengar, som åtminstone är i linje med vissa travlopp. Segraren får 30 000 kronor, tvåan 20 000 kronor och trean 10 000 kronor. Alla tio finalekipage får minst 2 000 kronor, och det är ATG som står för premierna i Winning Round.

Test första året

Stina Lillje, hoppryttare och lärare på Ridskolan Strömsholm, är en av deltagarna i första omgången av ATG Riders League.
– Första året är en test. Jag är stolt att vi på Strömsholm håller premiäromgången. Dessutom hoppas jag att många kommer hit så vi får en härlig publik som också gillar att spela på hästar i ett seriöst spelbolag, säger hon i ett pressmeddelande från Svenska Ridsportförbundet.

De övriga omgångarna i ATG Riders League avgörs på Flyinge i mitten av mars i samband med Flyinge Indoor Spring Edition, och redan veckan efter hos Borås Fältrittklubb.

Här finns regelverket för ATG Riders League

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden