Nyheter
17 juli 2018 13:27
Ridsportplus

Norges Ryttareförbund ser allvarligt på Hattelands spöanvändning

InternationelltNorska ridsportförbundet ser allvarligt på händelsen när Cecilie Hatteland överanvände sitt spö i Nations Cup-hoppningarna i Falsterbo. "Vi arbetar internt med de inblandade," säger förbundets kommunikationsrådgivare Anton Granhus.

Norges Ryttareförbund ser allvarligt på Hattelands spöanvändning
Publiken i Falsterbo reagerade med burop när den norska ryttaren överanvände sitt spö. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Händelsen inne på den internationella arenan i söndags fick stor uppmärksamhet. Norska Cecilie Hatteland piskade sin häst genom trekombinationen med flera kraftiga slag.

Publiken reagerade med burop och ryttaren kallades omedelbart upp till domartornet där Ground Jury gav henne en muntlig varning. Hon bad sedan om ursäkt för sitt beteende via ett pressmeddelande.

Norges Ryttareförbund, Nyrf, ser allvarligt på händelsen.
– Vi avvaktar nu det internationella ridsportförbundets utredning då vi vill följa den korrekta proceduren i sådana här fall, säger Anton Granhus, kommunikationsrådgivare på Nyrf.

Väntar på utredning
Flera medier uppger att internationella ridsportförbundet, FEI, ska utreda saken, det handlar bland annat om att Nyrf ska säkerställa att de som tävlar för Norge ska förstå sportens regler.
– Vi har fortfarande inte hört något från FEI i det här fallet. Under tiden som vi väntar på deras utredning arbetar vi internt med de inblandade, säger Anton Granhus.

Cecilie Hatteland har fått mycket kritik, hat och hot, bland annat i sociala medier efter spöanvändningen, som även var kraftig i första rundan. Det har också kommit fram uppgifter i form av filmer från andra tävlingar där hon har använt sitt spö kraftigt för att få hästen att hoppa.

Kritik mot Ground Jury
Även Ground Jury har kritiserats för sitt beslut och många tycker att domarna skulle ha avbrutit ritten. Detta har gjorts tidigare, men då har det framförallt handlat om när ryttaren har använt spöt som bestraffning inne på banan, till exempel vid en vägran.

Det har också startats en namninsamling på nätet med syfte att påverka FEI att ge ryttaren ett strängare straff än en muntlig varning.

Norges Ryttareförbund stöttar Cecilie Hatteland i hanteringen av hatet och hoten mot henne genom dagliga kontakter med sportchef och landslagsledare. Förbundet har också plockat bort många grova kommentarer på sina sidor på sociala medier.

Muntlig varning är den lägsta graden av disciplinåtgärd som en ryttare kan få.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden