Sverige
14 november 2020 15:36
Ridsportplus

Nostalgifrossa i ny grupp om äldre SWB-stammar

NostalgiHon startade gruppen på Facebook i början av oktober och hoppades locka några hundra medlemmar. Nu har gruppen nästan 6 000 medlemmar som frossar i bilder från förr och diskuterar hingstar som Utrillo, Gaspari, Nepal och Lansiär. "Nu har jag hittat likasinnade som älskar att nörda ner sig i hästsaker från förr," säger initiativtagaren Kristin Lára Magnusdottír Helgason.

Nostalgifrossa i ny grupp om äldre SWB-stammar
Kristin Lára Magnusdottír Helgason startade den populära gruppen. Till höger Utrillo, en av hingstarna det surras om i gruppen. Foto: Privat/Joja Lewenhaupts

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var den 6 oktober som Kristin Lára Magnusdottír Helgason startade Facebookgruppen  Gamla swb stammen.

Det var en annan tid då, inte så mycket saker utan hästen och kunskapen var det viktiga. Kristin Lára Magnusdottír Helgason.

Nu har hon sällskap av nästan 6 000 medlemmar som delar fotografier, tidningsurklipp och minnen i gruppen.

Det diskuteras också en del om SWB-hingstar av den äldre stammen.

– Jag startade gruppen för jag att kände de fanns inte något just för den gamla stammen. Jag ville både hylla den och värna om den och vad den betyder för aveln, berättar Kristin Lára Magnusdottír Helgason som själv är aktiv i gruppen och hade väntat sig några hundra medlemmar.

Kunniga och nördiga

Bland gruppens medlemmar finns flera välkända hästprofiler som Lisen Bratt Fredricson och Peter Ljungcrantz. Många medlemmar är kunniga och nördiga, tonen är hjälpsam om någon vill ha information om någon speciell hingst eller stofamilj.

– Nu har jag hittat likasinnade som älskar att nörda ner sig i hästsaker från förr. Jag är glad att det fanns så många av oss som vill berätta, säger Kristin Lára Magnusdottír Helgason.

Hon bor i Helsingborg och har ridit sedan hon var barn. Det blev en period som hästskötare i ett hoppstall, men nu är det framförallt dressyr som intresserar henne.
– Min första ponny fick jag när jag var 13 år och min första SWB-häst när jag var 16, fortsätter hon.

Sto e Martini

SWB-hästen var ett sto, Maritza e Martini-Urbino.
– Jag hade henne tills hon var 28 år, vi fick 20 år tillsammans.

Avelsintresset började formas under ett sommarjobb i ett stall där hon fick följa med och betäcka ston på Gränsbo stuteri.
– Jag började titta hingstkataloger på stammar och såg alla dessa fina hingstar. Mina favoriter är Napoleon, Urbino och Utrillo. Mycket för att mina egna hästar har dem i sina stammar.  Jag har nu en 18-åring e Bayron-Opius och en efter De la Gardie-Amiral.

– Jag älskar att nörda ner mig i hästsaker från förr. Det var en annan tid då, inte så mycket saker utan hästen och kunskapen var det viktiga.

Här finns Facebook-gruppen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden