Debatt
24 oktober 2019 14:18

”Nu är det dags att stå upp för det svenska djurskyddet”

Djurskyddet är hotatVad ska Jordbruksverket göra för att säkra djursjukvården i hela landet? Sitter man måhända på dubbla stolar? Det undrar Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring, Karin Mattsson Weibjer, ordförande, Riksanläggningarna RS Strömsholm Flyinge, och Håkan Karlsson, vd, Wången AB, i det här debattinlägget.

”Nu är det dags att stå upp för det svenska djurskyddet”

Alla djurägare är ansvariga att se till att hästen behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Det säger djurskyddslagen. I Jordbruksverkets uppdrag från regeringen ingår att lagstadga och reglera ansvarsfrågan, men också att säkra djursjukvård i hela landet.

De allra flesta hästägare gör allt de kan för att upprätthålla kravet på djursjukvård. Men frågan är hur väl Jordbruksverket lyckats med att säkra tillgången på veterinärer, medicinsk utrustning och fullskalig sjukvård för alla hästar i hela Sverige?

Att hästar och hästägare i stora delar av Sverige år 2019 står utan tillgång till avancerad veterinärvård vid akuta, allvarliga fall av vanligt förkommande skador och sjukdomar är under all kritik. Att det dessutom i vissa fall är 20 mil till närmaste veterinär för den mest grundläggande djursjukvården ekar tomt mot rådande lagar och reglemente.

Visst har landets distriktsveterinärer i många fall uppdaterat sin ambulerande utrustning, men de är för få och avståndet i många fall för långt och i de svåraste fallen kan de helt enkelt inte ge relevant djursjukvård.

I Jämtland är behovet skriande efter nedläggning av kliniken vid Östersundstravet. Efter ytterligare tre nedläggningsbesked –  i Skellefteå, Kalmar och Örebro – från Evidensia under loppet av någon vecka, är det hög tid att Jordbruksverket träder fram och lever upp till sitt uppdrag – att säkra att Sverige har ett fullgott djurskydd.

Den som bor i Norrland eller på Gotland har närmaste klinik i Uppsala eller Mälardalen vid ett akutfall. Att transportera en kolikhäst med svåra smärtor i sex, sju timmar låter inte bara som en mardröm, det är helt enkelt inte möjligt. De långa avstånden innebär slutet för alltför många hästar.

Med näringsdepartementet som ytterst ansvarigt för Jordbruksverket, blir det tydligt att politikerna sitter på dubbla stolar. Samtidigt som uppdraget är att gynna ett framgångsrikt näringsliv under tillväxt ska de också ansvara för att Jordbruksverket har rätt förutsättningar att lagstadga om djurhållning och säkra det svenska djurskyddet.

Det är svårt att se hur dessa två delar kan hanteras av samma departement utan att krocka i valet mellan ekonomisk tillväxt och tillgänglig djursjukvård, som säkrar djurskyddet i hela landet, inte bara i de tätbebyggda regionerna.

Vi uppmanar nu Jordbruksverket, att på allvar säkra fullgod djursjukvård för alla hästar i hela landet. För vem ska annars stå upp för det djurskydd som myndigheten själv har formulerat?

Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring
Karin Mattsson Weibjer, ordförande Riksanläggningarna RS Strömsholm Flyinge
Håkan Karlsson, vd, Wången AB

Detta är ett debattinlägg – en personligt skriven text där skribenterna själva står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden