Sverige
30 november 2021 19:56
Ridsportplus

Nu är Nyköpings nya hästanläggning klar

NytänkDet har tagit sin tid – men nu finns en helt ny ridanläggning i Nyköping. Tanken är att en ridskola och flera andra verksamheter ska kunna hyra in sig och bara betala för den tid de använder till exempel ridhuset.

Nu är Nyköpings nya hästanläggning klar
Skötselplatser. Foto: Sofi Hamilton

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att bygga ridskola med lösdrift, foderautomater och skötselplatser är inte unikt för Nyköpings nya anläggning Nyäng. Unikt är däremot en anläggning som ska användas av flera olika verksamheter som bara betalar för tiden de använder.

  – En del är avsedd för ridskola, en annan för hästunderstödd rehabilitering. Det finns en hovslagarplats som kan hyras av hovslagare, säger Sofi Hamilton, projektledare.

  – Det kan bli en utmaning för den som ska driva ridskolan; det går inte att ordna evenemang med kort varsel.

  – Men å andra sidan slipper man stressmomentet att behöva bära kostnaden för hela anläggningen. Det öppnar också upp för andra föreningar och intressenter, även utanför ridsporten, säger Sofi Hamilton.

  Nyang5
  Stalltorget, här under uppbyggnad, är tänkt som en samlingsplats. Foto: Sofi Hamilton

  Sköts som ishallen

  Nyköpings kommun, som bygger anläggningen, har resonerat så att Nyäng ska skötas som andra kommunala arenor. Det är kommunalt anställda som ska mocka hagen varje dag och se till anläggningen.

  –  Kommunen tar hand om underlaget i ridhuset, precis som man tar hand om isarna i ishallen, säger Sofi Hamilton.

  Hon är själv hästägare och har erfarenhet av att både tävla själv och att vara tävlingsledare, något som varit bra att ha med sig.

  – Vi har fått till en bra separation i anläggningen. Från tävlingsparkeringen går det att gå direkt in till sekretariatet och till ridhuset, medan stallet är i andra änden. De två kategorierna hästar behöver inte mötas, vilket är bra för smittorisken. Det har blivit ett bra flöde.

  Nyang2
  Utebanan. Foto: Sofi Hamilton

  Kostar 79 miljoner

  Under kvällen tisdag den 30 november är det öppet hus på anläggningen. Men det fåtal som sett insidan hittills har varit positiva, berättar Sofi Hamilton.

  – En vanlig reaktion är ”oj vad fint det är, vad har det kostat?” och nästa reaktion har varit ”oj, inte mer?”.

  Kostnaden har landat på det budgeterade beloppet, 79 miljoner totalt inklusive till exempel bortsprängning av berg. Något oppositionen i Nyköping, bland annat Moderaterna, tyckt varit för mycket pengar.

  – Det kan man absolut tycka, det går alltid att bygga allting billigare, men då får man även fråga sig vad man får.en det är en politisk debatt. Dessutom hade det kanske tillkommit andra kostnader om det byggts någon annan stans, som infrastruktur. Här är det nära till kollektivtrafiken, säger Sofi Hamilton.

  Nyangutsikt
  Utsikt mot ridhuset. Foto: Sofi Hamilton

  Ljuddämpande material

  Hur som helst – för pengarna har nu kommunen fått delvis hårdgjorda lösdriftshagar, ligghallar och ett skötselstall med ljus inredning. Det är gummistensgolv i stall och ryttargång ovanpå betongen för att dämpa ljud och undvika halka. I taket fångar träulit mycket av ljudet. Väggarna är genomgående träpanel målat i ljust grått.

  – Det blir en fin och vacker miljö men det är också rätt så slagtåligt. Vi ville bygga en hållbar anläggning, säger Sofi Hamilton.

  Nyangridhus
  Läktare. Foto: Sofi Hamilton

  Betongsarg

  En annan detalj är att sargen i ridhuset har en betongsockel de 40 nedersta centimetrarna.

  – Då kan du gå med sargskrapa på sargen utan att skada den. Vi har försökt hitta utsatta delar och förstärka dem, medan det i övrigt ska vara fint.

  Just nu är ridskoledelen dimensionerad så att det finns 30 skötselplatser.

  – Men tanken är att det lätt ska kunna växa successivt. Det finns till exempel mark avsatt för ett till ridhus utan att man behöver bygga om, säger Sofi Hamilton.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden