Krönika
12 september 2020 15:38

Nu lyfter vi varandra!

LedareNu är det dags att ridsportvärlden berömmer varandra. På uppmaning av en läsare startar Ridsport hashtaggen #vilyftervarandra. Ridsports redaktionschef Lena Sellman berättar hur idén kom till, och uppmanar alla att dela med sig av beröm när man sett något bra. "Inte bara nu, utan alltid hädanefter."

Nu lyfter vi varandra!
Lena Sellman, redaktionschef på Tidningen Ridsport. Foto: Elliot Sellman

Jag fick häromdagen ett meddelande på messenger, från läsaren Karolina Hafdell, som fått oväntat beröm för sin häst. Hon hade också läst Ridsportbloggaren Sofie Relanders inlägg om när Patrik Kittel kom fram och berömde Sofies ridning på framridningen när hon skulle starta i Falsterbo för första gången. Utan att ens känna henne. Det gjorde inte bara Sofies dag. Det minnet lever kvar, för alltid.

Karolina Hafdell har en idé, som liknar den i filmen Pay it forward.  ”Kan inte tidningen Ridsport starta en hashtag för positivt beröm? Där man kan tagga någon man sett på tävling, träning eller vardag och så vidare som man tycker gör något bra? Min häst fick oväntat beröm i dag. Och det gjorde mig superstolt och så peppad och positiv. Detta är verkligen något Hästsverige borde bli bättre på”, skrev hon.

Om alla berömmer tre personer var och de i sin tur berömmer tre personer var så har vi snart en väldig massa hästmänniskor som lyfter varandra.

Och jag håller med. Om alla berömmer tre personer var och de i sin tur berömmer tre personer var så har vi snart en väldig massa hästmänniskor som lyfter varandra, i stället för att kritisera varandra, som vi ibland är alldeles för bra på.

Karolina fortsatte: ”I tider där fler artiklar/studier än någonsin lyfter fram vikten av positiv förstärkning som träningsmetod för våra hästar, känns det ju rätt naturligt att i stället för att kläcka ur sig negativitet kring de som rider mindre önskvärt, lyfta fram de vi tycker gör det bra.”

Vi i ridsportvärlden gick samman och röstade fram två ryttare till Jerring-priset. Vi visade hela Sverige att tillsammans är vi starka. Kan vi inte gå ihop om detta också, att vi gör varandra starka?

Tagga någon som som gjort en fin runda, har en fin häst eller är en bra kamrat i stallet – och uppmana den personen att göra detsamma för någon annan med hashtagen #vilyftervarandra. Inte bara nu, utan alltid hädanefter när du känner att du sett något bra?

Kan han så kan vi.

Om tillfället finns kan vi ännu hellre gå fram och säga det direkt till personen det gäller. Som Patrik. Kan han så kan vi.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden