Krönika
20 augusti 2020 18:00

Är det bäst att blunda?

LedareRidsports redaktionschef Lena Sellman älskar hästtäcken - och helst ska de vara av den dyraste och finaste sorten. Som mest har hon haft tolv - eller var det 22? - täcken till en och samma häst - och ett täcke gömde hon till och med för sin man. Varför blir det så här? Och har du själv koll på hur mycket pengar du lägger ned på prylar till din häst?

Är det bäst att blunda?
Lena Sellman, redaktionschef på Tidningen Ridsport. Foto: Elliot Sellman

Hur många har köpt hästprylar och försökt dölja det för sin partner, räck upp en hand? Jag har till och med köpt ett täcke en gång för länge sedan som jag bad att få förvara i grannens stall tills det blev bättre läge att det dök upp i min sadelkammare.

Varför är det så här? Delvis är det väl för att det kostar massor att ha häst. Men det är nog också för att många av oss hästmänniskor har en nästan manisk förkärlek till att köpa grejer till våra älskade hästar? Som andra, främst kvinnor, blir helt tokiga i att köpa skor är jag tokig i att köpa hästtäcken.

Jag älskar hästtäcken! Helst ska det vara av dyraste, finaste sorten med den allra bästa passformen. Och det finns ju så många olika sorter man behöver: vintertäcken (i flera olika tjocklekar), sommartäcken, regntäcken, stalltäcken, svettäcken, flugtäcken, ridtäcken – you name it. Som mest tror jag att jag har haft tolv täcken till en häst. Eller var det…22? Det är en sådan där siffra som det är bäst att glömma snabbt som attan, både för sin egen och partnerns skull – i alla fall om man har gemensam ekonomi.

Jag älskar hästtäcken! Helst ska det vara av dyraste, finaste sorten med den allra bästa passformen.

Det var egentligen först när jag fick barn som jag fick perspektiv. Hur kunde jag försvara att vi skulle lägga många tusen varje månad på mitt intresse när vi inte la en bråkdel på sonen? Att hästens försäkring kostade 1 200 kronor i månaden och sonens bara 150 kändes speciellt hårt i mammahjärtat. Och ändå, att göra sig av med hästen var helt omöjligt. Det. Går. Inte. (Men jag sänkte försäkringsbeloppet på hästen.)

I helgen får du här på sajten träffa åtta hästägare från olika platser i landet och med olika inriktning på sitt hästägande. De har fört bok på minsta lilla utgift de har haft för sina hästar ända sedan den 1 januari i år. Hur mycket tror du det är? När året är slut kommer du att få veta vad deras hästar har kostat dem under ett helt år.

Har du själv koll? Eller är det bäst att blunda och inte summera?

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden