Krönika
12 juli 2020 12:07

Kommentar: ”De utnyttjas i det tysta”

KommentarEn lönebidragsanställning kan aldrig likställas med en vanlig anställning - trots det vittnar alltför många om en verklighet långt ifrån den ursprungliga intentionen med anställningsformen. Ridsports webbchef Lina Nydahl berättar om granskningen av arbetssituationen för anställda med lönebidrag som Ridsport har gjort och som börjar publiceras under måndagen.

Olika fackförbund har i flera års tid påtalat bristerna i Arbetsförmedlingens uppföljning när det gäller arbetssituationen för anställda med lönebidrag. Ridsports granskning av anställningsformen hos hästföretag, visar att problemen i allra högsta grad fortgår. Arbetstagare med lönebidrag utnyttjas i många fall som vanlig arbetskraft – det i en bransch med stora skaderisker för den anställda.

En lönebidragsanställning kan aldrig likställas med en vanlig anställning. Trots det vittnar alltför många av berättelserna som kommit till redaktionen om en verklighet långt ifrån den ursprungliga intentionen med anställningsformen. Det är uppenbart att en hel del hästföretagare satt i system att utnyttja anställda med funktionsnedsättning. Fackförbundet Kommunal, där många stallanställda är medlemmar, beskriver ett systemfel där Arbetsförmedlingens kontrollfunktion i alltför stor utsträckning fallerar.

Arbetstagare med lönebidrag utnyttjas i många fall som vanlig arbetskraft – det i en bransch med stora skaderisker för den anställda.

Att vi skrapat på toppen av ett isberg är tydligt. För några av personerna vi talat med höll drömjobbet i stallet på att sluta i fullständig katastrof. Ärren som ”Ella” vittnar om efter tiden som anställd i ett inackorderingstall är livslånga, både fysiskt och psykiskt.

Det finns också berättelser som Elviras, som ger hopp. Hennes anställning är precis så som bidragsformen är utformad att vara, med anpassat arbete och med handledning. En anställning som vänt mörker till ljus.

Kontrollen behöver däremot skärpas och det rejält. Allt är inte svart eller vitt, men när företagare som fackförbunden anser vara direkt olämpliga som arbetsgivare år efter år anställer nya arbetstagare med lönebidrag ringer varningsklockorna högt.

När företagare som fackförbunden anser vara direkt olämpliga som arbetsgivare år efter år anställer nya arbetstagare med lönebidrag ringer varningsklockorna högt.

På måndag den 13 juli publicerar vi den första delen i vår serie, Sviken av systemet. Under tre dagar framöver kommer du att få ta del av en rad olika berättelser och erfarenheter. Vi ser fram mot att höra även din åsikt. Skriv gärna ett mejl till oss på redaktionen och berätta vad du tycker när du har läst.

Nu väntar fyra veckor till nästa nummer av Ridsports pappersutgåva, nummer 13 ges ut den 13 augusti. Men håll ut, vår sajt levererar självklart de hetaste nyheterna från ridsportvärlden, varje dag, året runt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden