Sverige
14 juli 2020 11:34
Ridsportplus

”Nedsatt arbetsförmåga är en förutsättning för lönebidrag”

Sviken av systemet, del 3 av 6Regelverket ska hindra arbetsgivare från att använda lönebidragsanställningar som ett sätt att subventionera vanliga jobb. Det säger arbetsförmedlingen.

”Nedsatt arbetsförmåga är en förutsättning för lönebidrag”
Om den anställde får arbeta i en annan omfattning eller inte får den handledning som är överenskommet, ska den anställde och arbetsgivaren meddela arbetsförmedlingen. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En av dem som Ridsport pratat med berättar att hen var på väg att få en vanlig anställning, som förvandlades till en lönebidragsanställning när arbetsgivaren fick kännedom om personens diagnoser.

Eeva Vestlund, avdelningschef för arbetsförmedlingens arbete med samordning och uppföljning kring lönebidrag, säger att ett medicinskt underlag eller annan typ av dokumentation krävs för att en arbetsgivare ska få lönebidrag för en anställd.
− Lönebidraget innebär ett ekonomiskt bidrag till arbetsgivare vid anställning av en person med funktionsnedsättning, som kompensation för nedsatt arbetsförmåga. Lönebidraget ska kompensera för att arbetsgivaren anpassar arbetet och arbetsplatsen, säger hon.
− Om den anställde får arbeta i en annan omfattning eller inte får den handledning som är överenskommet och om överenskommelsen inte följs, ska den anställde och arbetsgivaren meddela arbetsförmedlingen, fortsätter hon.

Eeva-vestlund
Eeva Vestlund

Hur säkerställer ni att informationen om vad en lönebidragsanställning innebär går fram till den lönebidragsanställda, som kanske inte alltid har så lätt att ta till sig information?
− Inför beslut lämnar arbetsförmedlingen både skriftlig och muntlig information om lönebidrag. Arbetsförmedlingen följer regelbundet upp anställningen med lönebidrag och är ett stöd för både den anställde och arbetsgivaren.

Men det är bara frågor kring hantering och uppföljning som arbetsförmedlingen tar sig an.
− Om det är andra typer av problem ska den anställde ta hjälp av sitt fackförbund, eftersom lönebidragsanställningen är just en anställning, inte en praktik, säger Eeva Vestlund.

Fakta

Det kan arbetsförmedlingen göra

Arbetsförmedlingen ska regelbundet följa upp anställningen med lönebidrag och vara ett stöd för både arbetsgivare och den anställda. Arbetsgivaren har ett ansvar att se till att arbetsmiljön är god och att arbetet är anpassat efter den anställdas förutsättningar. Det är också viktigt att den anställda inte arbetar ensam annat än i undantagsfall.

Källa: Arbetsförmedlingen

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden