Sverige
13 juli 2020 10:52
Ridsportplus

Ella utnyttjades: ”Jag vill berätta för andra vad som hänt”

Sviken av systemet, del 1 av 6Många ridskolor och stall har lönebidragsanställda, där staten betalar en stor del av lönen. I bästa fall är det gynnsamt för alla parter. I sämsta fall handlar det om ett utnyttjande av människor som inte kan eller vågar säga ifrån. I första delen av Ridsports serie om lönebidragsanställningar inom hästnäringen möter du Ella – en ung kvinna som älskar hästar och att jobba med djur – men som hamnade i en ren mardröm.

Ella utnyttjades: ”Jag vill berätta för andra vad som hänt”
Mannen misstänks för nio fall av våldtäkt. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med diagnosen autism har Ella haft svårt att hitta ett vanligt hästjobb. Lyckan var därför stor när en stallägare fick lönebidrag för att anställa henne.

    Sedan började mardrömmen.

    Det såg så bra ut när arbetsförmedlingen hittat ett utvecklingsjobb till Ella som betalades med lönebidrag.

    I inackorderingsstallet fanns 30 hästar och andra anställda att jobba tillsammans med. Arbetsuppgifterna bestod av in- och utsläpp, mockning och andra stallsysslor. Och viktigast av allt: Ella skulle få ha med sina två hundar på jobbet, det var överenskommelsen.
    – Efter ett tag fick jag reda på att tjejen jag jobbade med också var lönebidragstagare, och de andra som jobbade i stallet med, säger Ella.

    De anställda jobbade helt ensamma den absoluta merparten av tiden, trots att en handledare alltid ska finnas på plats när någon med lönebidrag arbetar. De fick även hantera en hingst utan handledning, även om de fått rådet att göra det två och två.
    – Stallägaren kom när det var fika, och hon pysslade med sina hästar en stund på förmiddagen. Någon gång tog hon de lätta hästarna, aldrig de med energi. Jobbet fick jag lära mig av andra lönebidragstagare, berättar Ella.

    Ska finnas handledare på plats

    Ellas moster är med under intervjun, som en trygghet. Hon driver själv stall och har haft lönebidragsanställda en kort period.
    – Så jag vet att det alltid ska finnas handledare på plats. Stallet är en farlig arbetsplats och arbetsgivaren borde tillhandahålla hjälm, vilket hon inte gjorde. Plus att en lönebidragstagare inte får ersätta en anställd. De får inte räknas som arbetskraft, säger hon.

    I början trivdes Ella bra på jobbet. Men snart började arbetsgivaren att skälla på henne.
    – Hon klagade på allt – allt. Jag var för långsam och hon klagade på mina hundar, berättar Ella.

    Så en dag skulle en före detta konvalescent in från hagen.
    – De hade små ruthagar där de gick en och en och hästen fick flera kilo kraftfoder om dagen. Jag märkte att han var pigg. Han började hoppa hysteriskt och helt plötsligt hade jag honom här, säger Ella och visar med handen i ögonhöjd.

    Hon drogs omkull på marken och hästen stack iväg in i en gräshage. Så småningom kunde Ella få in hästen i stallet.
    – Jag hade ont, speciellt när jag försökte använda armen. Stallägaren frågade inte hur det var. Hon klagade på att jag mockade långsamt, men det är svårt att mocka med en arm.

    Beordrades att ta semester

    Resultatet blev att stallägaren beordrade Ella två dagars semester.
    – Hon tvingade mig att ta semester. Bara mig, det är särbehandling, säger Ella och nu syns vrede i hennes ögon.

    Ella fick halta till bussen med värkande fot och axel – skador som konstaterades efter några dagar när hon gick till läkaren. I axeln hade ledband och muskelfästen slitits sönder, och i foten konstaterades en fraktur.

    Efter den här händelsen ville Ella sluta på jobbet — men den som säger upp sig själv blir utan a-kassa. Vid ett möte med stallägaren vägrade hon att säga upp Ella.

    På arbetsförmedlingen sa handläggaren att hon inget kunde göra för att stoppa arbetsgivarens sätt att anställa.
    – Alla vänder en ryggen när man ber om hjälp, säger Ella.

    Hennes moster är ursinnig.
    – Stallägaren utnyttjar en grupp som är så oerhört svag, säger hon.

    Hade blivit utnyttjad

    Mostern ”sparkade Ella lite i baken” för att få henne att gå till facket. Där kom äntligen hjälpen. Fackförbundet Kommunal gav Ella rätt, hon hade blivit utnyttjad. Hon har nu slutat sin anställning i inackorderingsstallet.

    Men hela händelsen har tagit Ella hårt. Rehabiliteringen av axeln har varit lång och mödosam, och hon har varit sjukskriven för depression.
    – Jag vill berätta för andra vad som hänt, för att varna för vad som kan hända, säger Ella.

    Fotnot: Ella heter egentligen något annat men har valt att vara anonym. Ridsport har erbjudit stallägaren att kommentera Ellas historia men hon har avböjt.

    Fakta

    Ersättningen

    Nivån på lönebidraget påverkas av lönekostnaden och arbetsförmågan hos arbetstagaren. Arbetsgivaren kan få bidrag för den del av lönekostnaden som är max  20 000 kronor per månad räknat på heltid.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden