Sverige
13 juli 2020 16:00
Ridsportplus

”Ska inte känna samma press”

Sviken av systemet, del 2 av 6I Ridsports granskning av anställningsvillkoren hos lönebidragsanställda framgår att många får arbeta helt likställt med övriga anställda. "Jag jobbar med helt vanliga stallsysslor. Jag mockar och släpper in och ut hästar, samma saker och på samma sätt som om det hade varit en vanlig anställning", säger en av dem som Ridsport pratat med.

”Ska inte känna samma press”
"För mig är det ingen skillnad att jag går på lönebidrag, samtidigt som det känns som att min anställning hänger på lönebidraget", säger en kvinna som Ridsport talat med i sin granskning av villkoren för lönebidragsanställda. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En av alla berättelser Ridsport fått om lönebidrag kommer från en kvinna som har arbetat i två olika travstall. I det första blev hon utnyttjad och hade inte någon närvarande handledare.
− Jag kämpade för att komma tillbaka efter en utbrändhet, så jag försökte hålla masken. Vi var flera lönebidragsanställda som skötte stallet, berättar hon.
− På det andra stället fungerade det jättebra och jag visste att verksamheten inte hängde på mig. Om jag hade migrän en dag kunde jag vara hemma.
− Den som har lönebidrag ska inte känna samma press på sig att prestera som de övriga anställda.

Lönebidraget kan också vara det som avgör om du får ett jobb eller inte. En ung person som kontaktat Ridsport berättar att hen blev erbjuden en anställning i ett stall för en tid sedan.
− Det var tänkt som en vanlig anställning, men vid intervjun nämnde jag mina
diagnoser och sade att arbetsgivaren nog kunde få lönebidrag för mig.

Gör samma saker som en vanlig anställd

Så blev det också.
− Jag jobbar med helt vanliga stallsysslor. Jag mockar och släpper in och ut hästar, samma saker och på samma sätt som om det hade varit en vanlig anställning.
− För mig är det ingen skillnad att jag går på lönebidrag, samtidigt som det känns som att min anställning hänger på lönebidraget.

Ridsport i morgon: ”Nedsatt arbetsförmåga är en förutsättning för lönebidrag”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden