Sverige
14 juli 2020 20:15
Ridsportplus

”Ska fungera utan lönebidragsanställda”

Sviken av systemet, del 4 av 6Ridskolor och stallar kan ha en stor fördel som mötesplats för människor med olika förutsättningar, men samtidigt är det viktigt att verksamheterna ska kunna fungera utan lönebidragsanställda. Ridsport har pratat med två arbetsgivare som har lönebidragsanställda, och hört vad de säger om saken.

”Ska fungera utan lönebidragsanställda”
Det är viktigt att verksamheterna kan fungera även utan lönebidragsanställda. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ulrika Olsson är ordförande i Hässleholms Ridklubb med sex anställda, varav fem är lönebidragsanställda.
– En del tror att lönebidragsanställningarna är gratis för arbetsgivaren, men det är de inte. De är billigare, men inte gratis. Och man måste komma ihåg att de kräver handledning. Att ha fem anställda som behöver handledning tar en del tid. Du måste också anpassa arbetsuppgifterna så att de fungerar för varje individ, säger Ulrika Olsson.

Samtidigt ser hon också en stor fördel i att stallet får vara en mötesplats för människor med olika förutsättningar.

Evanetterberg
Eva Netterberg

Eva Netterberg är ridskolechef för Mälarhöjdens ridskola och dessutom ordförande i RRO, Ridskolornas Riksorganisation.
− Vi får en hel del frågor från våra medlemmar om lönebidragsanställda. Jag vill understryka att det alltid finns ett skäl till att en arbetsgivare får lönebidrag för en anställd. Det betyder att arbetsuppgifterna ska anpassas, och att handledning alltid ska finnas till hands.

Eva Netterberg är orolig för att benämningen hästskötare, som kräver en examen, ska förlora i betydelse om det i alltför stor utsträckning förknippas med arbetsuppgifterna som lönebidragsanställda gör.
− RRO jobbar för att stärka yrkestiteln hästskötare, och vi ser en risk i att begreppet används för personer som inte kan leva upp till vad som krävs av en hästskötare.

Viktigt att lyfta diskussionen

Ulrika-olsson-hassleholms-rk
Ulrika Olsson

Hon poängterar att en verksamhet ska kunna fungera även utan lönebidragsanställda.
− Det är väldigt viktigt att vi lyfter den här diskussionen. Det är fantastiskt att olika slags människor ska kunna arbeta i stallet, men arbetsgivarna måste förstå vad det innebär att ha anställda med lönebidrag.
− Jag har själv varit med om att avsluta anställningar för lönebidragsanställda, eftersom de tog för mycket resurser i anspråk.

Ulrika Olsson i Hässleholms Ridklubb håller med om att målet måste vara att ridskolorna ska fungera även utan lönebidragsanställda.
− Men jag vet ju att vi har många lönebidragsanställda i vår bransch, och på vår ridskola hade vi inte haft råd att bedriva verksamhet på det sätt vi gör utan löne-bidragen. Samtidigt måste det finnas marginaler så att det kan finnas anställda med vanlig lön, i alla fall på nyckelpositioner.
− Jag ser det också som en styrka att vi kan erbjuda arbete till personer som ibland har svårt att komma in på en arbetsmarknad som blir alltmer teoretisk.

Ridsport i morgon: Elvira Andersson om lönebidrag: ”Har gett mig livslusten tillbaka”

Fakta

Tre former av lönebidrag

Arbetsförmedlingen beslutar om lönebidrag, som finns i tre olika former. Två av formerna är tidsbegränsade, eftersom syftet är att de ska leda till en anställning utan bidrag.

1. Lönebidrag för utveckling i anställning

Syftet är att pröva eller utveckla sin arbetsförmåga i förhållande till vissa arbetsuppgifter eller arbetsmarknaden i stort. Denna form av lönebidrag kan lämnas under längst två år.

12 504 personer hade detta 2019.

2. Lönebidrag för anställning

Syftet är att underlätta för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga att få eller behålla en anställning. Målet är att subventionen ska avta efterhand som den anställdes arbetsförmåga ökar. Lönebidrag för anställning kan lämnas under längst åtta år.

48 966 personer hade detta 2019.

3. Lönebidrag för trygghet i anställning

Gäller för personer som är i behov av ett långvarigt stöd för att behålla en anställning. Målet är att arbetstagaren utvecklar sin arbetsförmåga och på sikt övergår till en anställning som inte är subventionerad. Beslut om förlängning med max tre år i taget.

54 925 personer hade detta 2019.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden