Hoppning
14 augusti 2022 15:22

Avgörandet av hoppfinalen – ännu ett svenskt VM-guld

Herning 2022Det blev en rafflande sista omgång av hoppfinalen, där en svensk tappade rejält och en tog guld - här kan du läsa Ridsports liverapportering från klassen, citat från ryttarna och se bilder.

Avgörandet av hoppfinalen – ännu ett svenskt VM-guld
Jens Fredricson levererade ännu en runda i världsklass. Foto: Roland Thunholm

21 ekipage är klara för start i den individuella VM-finalen i hoppning, där Sverige har bästa möjliga utgångsläge – Henrik von Eckermann ligger i ledning med King Edward på 0,58 fel, före Jens Fredricson/Markan Cosmopolit på 2,71 fel. De jagas närmast av belgaren Jérôme GueryQuel Homme de Hus, som har 3,35 fel, och Martin Fuchs/Leone Jei på 4,36 fel.

Sverige kunde haft tre ekipage med i finalen då även Peder Fredricson, 27:a efter lagtävlingen, hade fått starta efter flera strykningar. Han valde dock att inte rida 16-årige H&M All In – efter att ekipaget dragit på sig tolv fel i lagfinalen så var chanserna till en individuell medalj helt borta.

Klassen har omvänd startordning vilket gör att svenskarna rider sist. Efter den första omgången går de tolv bästa vidare till omgång B, med planerad start klockan 16.00.

I omgång A har banbyggarna Louis Konickx och Quintin Maertens satt ihop 13 hinder och 16 språng upp till 1,65-höjd, med en trekombination inramad av stora svanar, en tvåkombination och ett rejält vattenhinder.

Liveresultat

Liverapportering omgång A

Antonio Maria Garofalo hade den något otacksamma uppgiften att gå ut först i finalen. Med Conquestador rev italienaren redan hinder nummer två, och fick sedan med sig ytterligare ett hinder på vägen mot mål. Åtta fel och finalen är igång!

Stjärnskottet Ioli Mytilineou visade att hennes framgångar på EM förra året inte var någon tillfällighet – nu rider hon L’Artiste de Toxandra och det blev en felfri runda för den unga grekiskan. Totalt ligger de nu på 12,93 fel.

”Jag hade en sådan otrolig känsla idag; vi var verkligen synkade och kunde visa hur det ska gå till. Han var så ridbar och han lät mig styra lätt så jag behövde knappt röra hans mun. Jag har nu ridit två mästerskap och tagit mig till finalomgången båda gångerna, det är jag så stolt över”, sa Ioli Mytilineou efter sin ritt.

Även rutinerade Pius Schwizer klarade av svårigheterna på finalbanan med sin Vancouver de Lanlore och gick i mål utan hinder- och tidsfel.

Nollorna fortsätter att trilla in och funderingar på om banbyggaren har ställt för ”enkla” frågor dyker upp – eller så handlar det kanske mer om en otroligt hög nivå på finalekipagen. Italiens Lorenzo de Luca lotsade F One Usa felfritt genom banan och gick i mål med god marginal på maxtiden som är satt till 87 sekunder.

Marcus Ehning fortsatte på samma bana, med en mästarrunda på Stargold. Tysken adderar därmed inga nya fel till sina 10,40.

”Han var bra, jag är glad för den här felfria rundan. Generellt är jag väldigt nöjd med min häst”, sa Ehning om sin Stargold efter sin ritt.
”Det är många nollrundor, men det här är de 20 bästa av över 100 ryttare. Det kommer att bli väldigt spännande. Henrik har verkligen en chans, men jag är också väldigt glad för Jens skull. Jag önskar det bästa för svenskarna”, fortsatte Marcus Ehning.

Denis Lynch kom lite nära in i tvåkombinationen, en helt parallell oxer, och främre bommen föll när Brooklyn Heights touchade den. Fyra fel på irländaren, som därmed rasar ner i resultatlistan med sina 13,68 fel.

Trots en ordentlig förhållning till sista hindret så klarar Jana Wargers räcket och blir klassens femte nolla i sadeln på Limbridge. Tyskan står kvar på 9,08 fel.

Nicola Philippaerts fick jobba för sin felfria runda med Katanga vh Dingeshof, men alla bommar låg kvar och klassen får ännu en nolla. Åtta av de tio som startat är felfria.

Tiffany Foster fortsätter på samma spår, även hon är felfri efter en av/på-runda med store valacken Figor. Mängden felfria gör att pressen stiger på de två svenskarna i topp – det kommer inte att finnas några stora marginaler för dem.

Nederländernas Jur Vrieling var med och tog lagsilver i fredags. Idag blir det svårt att hoppa hem någon medalj, då han fick ett nerslag med store skimmeln Long John Silver på uthoppet ur trekombinationen.

”En besvikelse med de fyra felen, men min häst hoppade bra. Han är bara tio år och har fått så mycket erfarenhet här nu. Banan var välbyggd, den kunde ha varit lite högre för mig men det är inte lätt – det här är toppen av hoppsporten”, summerade Vrieling, som inte går vidare till nästa omgång.

Scott Brash, även han medaljör i lagtävlingen med Storbritannien, hade svårt att få tillbaka Hello Jefferson efter vattnet och fick med sig bommen på räcket som står som nummer 9. Totalt 12,23 fel gör att han troligtvis missar nästa omgång.

Banan är väldigt snäll idag.

Harrie Smolders gled över hindren med sin Monaco N.O.P., men b-hindret i tvåkombinationen föll och så var den finaldagen förstörd för holländaren.

”Banan är väldigt snäll idag, den var lättare att rida än i fredags ​​och det är fler felfria idag. Men tyvärr hade vi ett ner”, kommenterar Smolders när han kommit ut från banan.

En av VM:s mest imponerande hästar är den lille valacken Cayman Jolly Jumper, riden av fransmannen Simon Delestre. Endast 1,55 i manken men ändå är han högt över hindren – så även idag, då ekipaget fullkomligt flyger runt banan.

0r6a0042
Ben Maher och Faltic HB. Foto: Roland Thunholm

Efter att Nederländerna haft två finalryttare med fyra fel visar Maikel van der Vleuten var skåpet ska stå, när han nollar med Beauville Z N.O.P. Även Ben Maher får till en felfri runda med Faltic HB och visar att han vill vara med och fajtas om medaljer – nu står britten kvar på 5,72 fel.

Daniel Bluman hade ingen bra dag på jobbet, när han såg ut att ligga i undertempo och fick ett stopp på den vita muren som står som nummer tre. Med Ladriano Z fick han lägga sju fel till sina tidigare 5,14.

0r6a0052_1-2
Max Kühner och Elektric Blue P. Foto: Roland Thunholm

Max Kühner satte en riktig klassrunda med Elektric Blue P, och det är nu tajt där uppe – det finns inte utrymme för några nerslag för toppryttarna.

Henrik von Eckermann varnade för Martin Fuchs, som alltid är en farlig konkurrent på mästerskap. Men idag var det inte schweizarens dag, då han rev redan på hinder tre med Leone Jei. Med totalt 8,36 fel åker han ner till femte plats med tre ekipage kvar.

0r6a0061_1
Martin Fuchs och Leone Jei. Foto: Roland Thunholm

Belgiens Jérôme Guery har lite tur med Quel Homme de Hus men visar att han vill ha med medaljerna att göra – felfritt.

Inget verkar kunna stoppa Jens Fredricson för tillfället – hans Markans Cosmopolit hoppar fullkomligt strålande, vad som än hamnar framför nosen på honom. Felfritt för Sverige!

Han tog sin lilla tid på sig att äntra VM-arenan, men när Henrik von Eckermann väl gjorde det, gjorde han det som den kung han är. King Edward studsade runt banan som om han äter VM-banor till frukost, och Sverige går nu in i den andra rundan som etta och tvåa.

Henrik-von-eckermann-king-edward-1-220814-rt
Henrik von Eckermann är kvar i ledning med King Edward. Foto: Roland Thunholm

Liverapportering omgång B

Nu startar nästa omgång, med de tolv bästa till start. Topptrion är samma som inför den första omgången, med Henrik von Eckermann, Jens Fredricson och Jérôme Guery. Det skiljer mindre än ett nerslag mellan de fyra bästa.

Man förväntar sig att svårighetsgraden skruvats upp till den avgörande rundan, och han har en hel del tur Marcus Ehning, som är först ut med Stargold. Men alla bommar ligger mirakulöst kvar, och tysken klappar om sin bockande hingst efter målgång. Ekipaget stannar på 10,40 fel.

0r6a0114
Marcus Ehning och Stargold. Foto: Roland Thunholm

Tiden har skärpts och det sätter käppar i hjulet för Jana Wargers. Ett hinder faller med Limbridge, men ekipaget drar också på sig två tidsfel. 15,08 blir deras totala felpoäng.

Nicola Philippaerts river uthoppet ur tvåkombinationen med Katanga vh Dingeshof, vilket gör att Marcus Ehning klättrar ännu ett snäpp i resultatlistan. Belgaren stannar på 12,97 fel.

0r6a0137
Nicola Philippaerts och Katanga vh Dingeshof. Foto: Roland Thunholm

Bommarna fortsätter att falla för Martin Fuchs, och det står klart att det här är inte schweizarens mästerskap. Med Leone Jei blir det nu två rivningar i tvåkombinationen, och med 16,36 fel blir det ingen topplacering.

Även gummibollen Cayman Jolly Jumper visar sig kunna riva, då han får med sig mittenräcket i trekombinationen med Simon Delestre. Fransmannen stannar på 10,93 fel och lägger sig strax bakom Ehning i resultatlistan.

0r6a0178
Simon Delestre och Cayman Jolly Jumper. Foto: Roland Thunholm

Så kom då ytterligare en felfri ritt, genom Maikel van der Vleuten. Holländaren sträckte näven i luften efter en riktig kämparunda med sin Beauville Z N.O.P. Ekipaget är ny ledare på 5,96 fel.

Ben Maher, regerande olympisk mästare, hade oflyt med Faltic HB och fick med sig ett räcke. Totalt 9,72 fel räcker till andraplatsen i nuläget.

Max Kühner river även han uthoppet ur tvåkombinationen och får dessutom två tidsfel med Elektric Blue P. Det gör att han slutar på 10,49 fel och han är borta ur medaljstriden.

Det är knäpptyst när Jérôme Guery rider sin runda med Quel Homme de Hus, och hingsten har inga som helst planer på att riva. Belgaren har därmed säkrat en medalj och ökat pressen på svenskarna.

Jens Fredricson kunde inte upprepa sina fantastiska tidigare rundor – nu föll hela tre hinder med Markan Cosmopolit och det blev ett tidsfel.

Medaljhoppet levde ändå när Henrik von Eckermann kom in på banan. Ekipaget hade råd med två nerslag för att ta ett brons – men det fanns inte på King Edwards världskarta att riva idag. VÄRLDSETTAN ÄR NU ÄVEN VÄRLDSMÄSTARE!

Liveresultat
Startordning omgång B
Banskiss omgång B

Startordning och poängställning
Banskiss omgång A

SVT sänder direkt
FEI-TV/ClipMyHorse

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden