Hoppning
14 augusti 10:20

Lagkaptenen inför finalen: ”Nu har vi det i våra händer”

Herning 2022Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona börjar få ordentlig medaljvana vid det här laget, men när det idag vankas individuella medaljer är han tillbaka i den bubbla som skördat så stora framgångar de senaste åren. "Det är en bana som ska övervinnas, och vi ska göra det på bästa sätt", konstaterar han.

Lagkaptenen inför finalen: ”Nu har vi det i våra händer”
Som kapten är man påpassad - särskilt när man vunnit lagguld och har två ryttare i topp. Foto: Roland Thunholm

Det var en blandad kompott av hästar som visades på besiktningen under lördagskvällen, vissa fräschare än andra. Två av de som såg absolut piggast ut var de svenska hoppen King Edward och Markan Cosmopolit – något som inte överraskade förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Hästskötarna jobbar med dem hela tiden och även vår equiterapeut Silvia Torresani, som håller koll på hästarna. Hon reser med dem så hon känner dem väl. Det är ett förebyggande arbete som pågår hela tiden.

Man kan gå ur bubblan och njuta lite grann.

Efter fredagens lagguld är det nu fullt fokus på den individuella finalen, där Henrik von Eckermann och Jens Fredricson startar. Hur laddar man om mentalt, efter att ha hoppat hem ett historiskt guld mitt i natten?

– Det är en jätteurladdning, men det handlar om förberedelser det också. Vi vet att det är inte slut på fredagen, utan på söndagen. Så vi har redan förberett oss på det, det är mer att man sätter en ”check på den”, nu är det gjort – men vi är inte klara än. Man går egentligen inte ur fokus, även om man kan gå ur bubblan och njuta lite grann, och sedan går vi tillbaka in i bubblan. Det funkar med de här ryttarna som är så rutinerade, det är inövat.

”En runda i taget”

Ankarcrona har visat glädjescener när framgångarna kommer, men däremellan verkar han vara lugnet själv. Att ha extremt rutinerade ryttare i sitt team gör nog sitt till.
– Känslan inför finalen är jättebra – hästarna har hoppat superfint, ryttarna har ridit bra. Hästarna ser fräscha ut och nu har vi det i våra händer – vi är de jagade. Det har varit samma sak hela tiden, vi tar en runda i taget och försöker hålla fokus, göra det vi är bra på.

Henrik-ankarcrona-sveriges-hopplag-220808-rt
Det svenska laget med kapten Ankarcrona. Foto: Roland Thunholm

Det har pratats om värmen, det har varit tryckande hetta i Herning de senaste dagarna. På söndagen är det dock mer mulet, även om temperaturen är hög. Men vädret är inget som bekymrar det svenska laget.

– Hästarna är tränade för det här. Värmen gör sitt till, så de är mjuka och fina i kroppen. Vi har rätt mycket erfarenhet av värmen, både från Tryon för fyra år sedan och i Tokyo i fjol, så vi känner oss ganska bekväma med det, även om det såklart är något vi måste tänka på med tanke på att de rider mitt på dagen. Men det är ingenting som stör oss särskilt mycket. Man kanske kortar ner framridningen lite, hur mycket man trimmar dem, men annars gör vi som vanligt, menar Ankarcrona.

Inte orolig för nerverna

Han är inte alltför frispråkig med sina förhoppningar inför finalen, men att man vill ha medaljer – en eller två – är självklart.
– Ja det är klart att vi hoppas på medalj när vi ligger i vinnarhålet, men det är två långa rundor idag och mycket kan hända.

Jens har otroligt mycket erfarenhet och är på ett fantastiskt ställe i livet på något sätt – han bara njuter av det här.

Så hur tacklar ryttarna den här pressen?
– Jag kan inte jämföra hur Jens och Henrik hanterar det här, Henrik har varit i liknande situationer tidigare, men även Jens har otroligt mycket erfarenhet och är på ett fantastiskt ställe i livet på något sätt – han bara njuter av det här. Så jag är inte så orolig för deras nerver.

När det gäller kaptenens egen uppgift under den individuella finalen, jämfört med vad han gör under en lagfinal, så är arbetet alltid detsamma.
– Det är ingen skillnad egentligen, det är bara några färre att hålla reda på. Det viktiga är att alla gör det de brukar göra. För ryttarna är det ingen skillnad från när de red i förrgår, det är samma upplägg och tänk. Det är en bana som ska övervinnas, och vi ska göra det på bästa sätt. Hela supportteamet finns runt om oavsett vilken typ av klass det är.

Valde att inte starta All In

Sverige kunde haft tre ekipage med i den individuella finalen då även Peder Fredricson, 27:a efter lagtävlingen, fick starta efter flera strykningar. Han gjorde dock ett aktivt val att inte visa 16-årige H&M All In på hästbesiktningen. Efter att ekipaget dragit på sig tolv fel så var medaljchanserna helt borta.

– För en häst som har presterat så mycket, och kommit upp i åldern – att gå in och hoppa två rundor, men utan chans att nå pallen, då blir det ganska ointressant, konstaterar Henrik Ankarcrona.

All information om finaldagen på VM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden