Hoppning
13 augusti 2022 21:23

”Jag tror att jag har hittat en perfekt form”

VM i Herning 2022Jens Fredricson är så redo man möjligen kan vara inför söndagens stora individuella VM-avgörande, där han ligger tvåa efter landsmannen Henrik von Eckermann. "Jag hade gärna haft Henrik bakom mig", säger Jens.

”Jag tror att jag har hittat en perfekt form”
Jens Fredricson visste inte om VM-guldet var en dröm eller verklighet när han vaknade på lördagen. Imorgon har han chans på individuell medalj. Foto: FEI

Många av ryttarna joggade fram med sina hästar vid lördagens hästbesiktning, men inte Jens Fredricson. Han flög fram i bästa Flyinge-stil med sin Markan Cosmopolit som tycktes opåverkad av det drygt halva VM-maraton som han hittills har gått.

Själv vaknade Jens upp med en overklighetskänsla efter fredagens lagfinal, där han och Cosmo red i mål med lagguldet innan klassen ens var klar.
– Det var härligt att vakna upp och känna att vi faktiskt tog den där lagmedaljen.

Hur stort är det där guldet?
– Det är det största jag har gjort rent sportsligt. Och att det är det första svenska guldet i VM-sammanhang känns stort.

Hur många gånger har du tittat på din runda?
– Några gånger – den är bra faktiskt. Jag hade bra galopp från start och fattade väldigt bra beslut. Jag tog bort något språng mer än jag hade planerat, vilket var bra för jag klarade tiden med en sekund.

”Jag gör min grej”

Utgångsläget inför den individuella finalen kunde nästan inte varit bättre, endast Henrik von Eckermann ligger före. Det innebär att Jens går ut näst sist på söndagen.
– Jag hade gärna haft Henrik bakom mig, men nu är det inte så. Jag tänker bara att jag har min häst och jag gör min grej. Jag fokuserar på prestationen till hundra procent och så får resultatet komma efter det.

Man får äga sin situation och det tycker jag har fungerat otroligt bra här.

Att det är just Henrik von Eckermann som är den tuffaste konkurrenten är inget Jens känner av eller tänker på. Dynamiken i det svenska teamet kunde inte varit bättre. Det finns en stor respekt och man klampar inte in i varandras respektive ”space”.
– Man får äga sin situation och det tycker jag har fungerat otroligt bra här. Där är Henrik Ankarcrona fantastiskt duktig och de lagkompisarna jag har är fantastiskt erfarna. Att komma in som ryttare i ett sådant här lag är en ynnest.

Reserven Rolf-Göran Bengtsson omnämns ofta som ”femteryttare” vilket Jens tycker är missvisande.
– Jag tycker inte att man är femteryttare. Om man tar fotboll är det några som får mycket speltid och någon sitter på bänken, men alla får medalj. Roffe är en del av laget, han är inte femteryttare.

Vilken betydelse har han för laget?
– För min del så går jag banan tre gånger, sedan drar jag den för honom.

Till svar får Jens först lite eftertänksamma hummanden innan Rolf-Göran presenterar det han tror skulle fungera för att lösa banans olika svårigheter.
– Sedan bestämmer jag vad jag ska göra, men det är skönt att få en ”second opinion”.

Kapplöpningshästen Cosmo

Att han har ridit Cosmo sedan valacken var fem år gammal ser Jens som en stor fördel.
– Han har fått en bra utbildning och är väldigt mogen för det här. Och han sprang upp som en 3-åring idag, pigg, fräsch och sund.
– Jag kände att han travade på bakifrån och då hade jag ändå trimmat lite innan. Jag vill rida honom lite varje dag för själva gymnastiseringen är viktig.

– Efter världscupfinalen sa jag till Henrik Ankarcrona att jag skulle ge Cosmo en lång vila. ”Sedan tränar jag upp honom ungefär som en kapplöpningshäst, så till VM kommer jag att vara i superform”, fortsätter Jens.

Henrik Ankarcrona svarade dock att han inte kunde lova något. ”Det var inte det jag sa, jag säger att jag kommer att vara i form då. Den du tar ut är upp till dig, men du ska veta att min häst kommer att vara förberedd”, fick förbundskaptenen till svar.

– Sedan har jag gjort tre tävlingar. Jag gjorde två klasser i Stockholm, två klasser i Rotterdam och så red jag fullt ut i Falsterbo. Min häst är kanske den som har tävlat minst men ändå fått sitt träningsmässigt, och jag tror att jag har hittat en perfekt form, säger Jens.

Hur mycket kraft finns det kvar i Cosmo?
– Jag tror inte ens att vi har förbrukat 20 procent.

Hur viktig är den mentala biten för att lyckas imorgon?
– Jag rider som vanligt, det spelar inte mig någon roll om jag rider i Köping eller om jag rider här. Det är precis samma sak.

Hemma i Skåne finns både pappa Ingvar ”Fredric” Fredricsson och mamma Stina Fredricson som stöttar på avstånd tillsammans med barnen Filippa och Georg. Jens ler stort när han berättar om vad pappa Fredric sagt i telefon.
– Han är såklart jätteglad. ”Och så gör du inte bort dig imorgon.”

Den individuella VM-finalen startar klockan 14.00 på söndagen. Då rids en omgång, där de tolv bästa sedan går vidare till den sista, avgörande omgången. Ekipagen har med sig sina fel genom hela mästerskapet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden