Hoppning
30 juni 2022 19:19
Ridsportplus

Inga svenska hoppryttare i Aachen: ”Ett medvetet val”

VM-uppladdningDe två senaste gångerna det har arrangerats nationshoppning på Aachens gigantiska gräsbana har Sverige imponerat med en seger och en andraplats. Men i år lyser den svenska flaggan med sin frånvaro i startlistorna på de anrika tävlingarna. Förbundskapten Henrik Ankarcrona berättar varför.

Inga svenska hoppryttare i Aachen: ”Ett medvetet val”
Henrik Ankarcrona och det svenska laget efter segern i nationshoppningen i Aachen 2019. Foto: CHIO Aachen/Strauch

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Efter en seger i nationshoppningen 2019 och en andraplats 2021 hade man kanske kunnat tro att Sverige skulle skicka ännu ett topplag till ”lilla VM”, som tävlingarna i Aachen brukar kallas. Men ett år där allt fokus ligger på världsmästerskapet i danska Herning i augusti måste några tävlingar få stryka på foten – i år föll den lotten på Aachen.

  – Det är ett medvetet val, vi har blivit inbjudna men jag tackade tidigt nej för att jag såg inte att vi skulle kunna skicka ryttare dit. Det är så många laghoppningar under kort tid och vi har ett VM som är vårt stora mål i år, och vi har även ett lag i division I, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

  – Hästarna kan inte hoppa hur mycket som helst, och Aachen är en väldigt tuff tävling – vi har presterat bra där nu två gånger, men jag var tvungen att välja bort något och det blev Aachen i år. Jag hoppas såklart att vi kan vara tillbaka där nästa år.

  Belgien nästa helg

  Istället åker flera av de VM-aktuella – guldryttarna Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard-Johnsson – och deras bästa hästar till en femstjärnig lagtävling i Knokke, Belgien nästa vecka, då det passar bättre i tidsschemat för uppladdningen.

  I Falsterbo veckan efter lär publiken få se flera ekipage som kan knipa en biljett till VM.
  – Falsterbo blir lite blandat i år, men vi kommer ha VM-aktuella där också. Vi försöker alltid att göra en så individuellt bra plan för så många ekipage som det bara går. Jag skulle väl säga att jag har åtta-nio ryttare och ett tiotal hästar som jag tittar på inför VM, summerar Ankarcrona.

  Senast den 4 juli måste VM-arrangören ha fått en lista över Sveriges nominerade ekipage – en lista som får innehålla upp till tio ryttare och 20 hästar. Under Falsterbo Horse Show kommer Ankarcrona att presentera sitt VM-lag med fyra ekipage och en reserv, och sedan har man fram till den 25 juli på sig att anmäla till arrangören vilka ekipage som finns med på ”definite entries”-listan – här får man anmäla fem ryttare och fem hästar.

  VM i grannlandet

  Det har varit långa resor till de senaste mästerskapen – hur skönt är det att ha ett VM så här nära i år?
  – Det är ju stor skillnad såklart, det underlättar otroligt mycket med all logistik, konstaterar Ankarcrona.

  Ryttare och hästar som finns med på listan över nominerade kommer att hålla sig redo fram till mästerskapet startar – skulle någon uttagen häst eller ryttare bli dålig så finns möjligheten att ta in någon annan av de nominerade fram till första besiktningen. Även här underlättar avståndet till Herning.

  – Det är klart att när man har det så nära så är det ju en större möjlighet. När man väl hade flugit ekipagen till OS i Tokyo förra året till exempel, så gick det ju inte att ändra. Men det var samma där, vi hade flera ekipage med i karantänen inför OS, för att säkra upp så nära inpå som man bara kan.

  Hopphästarna har sin första besiktning i Herning på måndagen den 8 augusti, innan mästerskapet drar igång på onsdagen den 10 augusti.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden