Dressyr
2 juli 2022 15:18
Ridsportplus

Sverige klättrade i Nations Cup – Werth avblåst

Nations CupSista Nations Cup-tävlingen inför avslutningen i Falsterbo avgjordes i Aachen på lördagen. Efter torsdagens inledande Grand Prix låg Sverige fyra, men slutade trea med två av de svenska ryttarna bland topp tio individuellt. Vann gjorde Danmark. För Tysklands fjärderyttare Isabell Werth fick GPS-klassen dock ett snöpligt slut.

Sverige klättrade i Nations Cup – Werth avblåst
Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD bidrog till att höja lagresultatet för Sverige. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Sverige hade inte sin bästa dag i den inledande GP-klassen som reds under torsdagen. Det var ett toppat lag som ställde upp, men med en hel del missar blev det en blågul fjärdeplats inför lördagens avslutande Grand Prix Special.

  Klassen startade vid halv nio på morgonen och dryga sex timmar senare stod det klart att Sverige klättrat upp ett snäpp och ställt sig på pallen medan favorittippade Danmark tog hand om segern. Trots det olyckliga avslutet för Tyskland, som du kan läsa om längre ner, slutade tyskarna på andra plats.

  Först ut av de svenska ryttarna i förmiddagens Grand Prix Special var Juliette Ramel med Buriel K.H., som tycktes vara något mer avslappnad än han var två dagar tidigare. Efter en ojämn ritt där piaffen, passagen och övergångarna stod för godbitarna landade ekipaget på 68,56 procent i torsdagens Grand Prix. Toppoängen haglade inte heller i GPS-klassen där ekipaget red ihop 70,255 procent.

  Nästa lagryttare var systern Antonia Ramel med Curiosity. Ekipaget bjöd på en ritt med god energi, med i stort sett jämna sjuor plus genom hela programmet. Högst poäng genererade den samlade traven medan bytena gav bottenpoäng efter en miss. Totalt blev det 71,575 procent för ekipaget som firades med en födelsedagssång på vägen ut från banan. Antonia Ramel fyllde nämligen 37 år på lördagen.

  Med två tredjedelar kvar av det 35 ekipage starka startfältet placerade sig Antonia Ramel och Curiosity på andra plats efter Ingrid Klimke och Franziskus 15 vars ritt gav 72,383 procent.

  Nilshagen och Kittel höjde snittet

  Tredje ryttaren för Sverige var Therese Nilshagen med Dante Weltino OLD, som har ett personbästa på 77,362 procent i Grand Prix Special. Ekipaget gick ut starkt med livesnittet 78-79 procent. Bland annat visade de upp sin fina ökade trav som belönades med 8,3. Piafferna i början kändes dock något ansträngda. Därefter blev det en missuppfattning och ekipaget tappade bort sig för en stund medan snittresultatet föll ner till 73 procent.

  De hämtade sig snabbt och följde bland annat upp med en härlig ökad galopp som gav 8,1 och rytmiska byten i varje. Mot slutet fick de återigen höga poäng för den ökade traven, och liveresultatet stannade till slut på totalt 74,426 procent. Det innebar så långt en andraplats efter Daniel Bachmann Andersen med Marshall-Bell som red i mål på 75,234 procent.

  Det var spända miner i kiss and cry när det var dags för Sveriges sista ekipage, Patrik Kittel och Touchdown, som dansade in på banan. Touchdown såg avslappnad ut och levererade bland annat närmare åttor i bytena i varje och vartannat, den ökade galoppen och piruetterna. En ren åtta blev det för den ökade traven och Patrik Kittel såg väldigt glad ut när han red ut med slutresultatet 76,128 procent. Med några av de bästa ryttarna kvar i klassen gav det med Juliette Ramels strykresultat slutpoängen 440,499 för Sverige.

  1 Mb Dufour
  Cathrine Dufour och Vamos Amigos dansade fram i Aachen. Foto: CHIO Aachen

  Dufour första över 80 procent

  Fixstjärnan Cathrine Dufour bjöd på en energiskt avslappnad ritt med sin Vamos Amigos. Domarna delade speciellt ut toppoäng för den genomgående mycket fina passagen, tillsammans med nära skolbokspiaff och eleganta piruetter. Med bland annat Tysklands starka kvinna Isabell Werth kvar i klassen tog Dufour och Vamos Amigos ledningen med 80,064 procent, vilket var första resultatet över 80-gränsen. Så långt var Sverige kvar på pallen genom Patrik Kittel och Touchdown.

  Det totala lagresultatet efter Dufours ritt landade på 459,21, vilket stärkte Danmarks ledning i lagtävlingen med Sverige på andra plats inför de sista ryttarnas entré.

  Finlands Henri Ruoste och Kontestro DB hade några spända moment men visade upp ett elegant program med elastiska rörelser, vilket gav 76,349 procent i slutresultat. Det placerade ekipaget på tredje plats, vilket puttade ner Patrik Kittel från pallen. Lite intressant var det att publikens poäng inte gav finnen mer än en tiondeplats.

  Fick avbryta mitt i bytena

  Slutligen var det dags för Tysklands sista ryttare Isabell Werth med DSP Quantaz. Det tyska teamet tittade spänt från kiss and cry medan ekipaget seglade in på banan i solskenet. Ritten saknade dock den jämnhet som ledaren Cathrine Dufour visade upp, och mitt i bytena i varje vände Isabell Werth sig plötsligt om och avbröt ritten.

  Det visade sig att hon hade blivit avblåst på grund av att det syntes rosa skum runt munnen på DSP Quantaz. En domare kom ut mitt på banan med en vit pappersservett som mycket riktigt bekräftade avblåsningen. Ett olyckligt slut för ekipaget som dock fick applåder av publiken på vägen ut.

  Slutresultatet blev trots Isabell Werths avbrutna ritt en andraplats för Tyskland på totalt 454,903 procent – efter segrande Danmark på 459,421 procent. Tredjeplatsen gick således till Sverige på 440, 499 procent, en upphämtning från den inledande fjärdeplatsen.

  Efter GP-segern i torsdags tog Cathrine Dufour därmed sin andra individuella seger, som den enda över 80 procent. Patrik Kittel och Touchdown slutade på fjärde plats medan Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD tog hand om sjundeplatsen.

  Resultat Grand Prix Special.
  Nations Cup – lagresultat.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden