Hoppning
3 juli 2022 20:39
Ridsportplus

Unge Gerrit Nieberg vann Aachen Grand Prix efter chansning

Aachen 2022Det var en omöjlig linje, men sista ryttaren valde den ändå, och det höll. 29-årige Gerrit Nieberg knockade alla meriterade ryttare i klassen och vann Grand Prix i Aachen.

Unge Gerrit Nieberg vann Aachen Grand Prix efter chansning
Gerrit Nieberg och Ben 431 var snabbast av alla i Aachens Grand Prix. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det blev en hård sållning redan tidigt i söndagens Grand Prix i hoppning. Max Kühner som vann Grand Prix i LGCT i Monaco på lördagen hade inte mycket för att han skyndade sig till Aachen. Det blev fyra fel med Electric Blue P och en tid som inte räckte till omgång två. Även världsettan Martin Fuchs fick ett nedslag med Leone Jei och en tid som inte tog honom vidare.

  13 ekipage höll nollan i omgång ett, och i omgång två blev en stor kombination med två oxrar över vatten och språng emellan ett par ryttares fall. Philipp Weishaupt föll av, och Harry Charles slog ner a-hindret rejält, fick en vägran på b-hindret och valde att utgå.

  När röken lagt sig efter andra omgången fanns fem dubbelnollor kvar av de 40 startande i klassen, som är en av fyra tävlingar i serien Rolex Grand Slam.

  En kommer att välja att gå innanför, och den kommer att vinna.
  Frank Rothenberger

  I omhoppningen fanns en möjlighet att gå innanför ett hinder för att få en kortare väg till kombinationen. Eller var det ens en möjlighet?
  − Vi flyttade det hindret sju eller åtta gånger i kväll. Till slut sa jag till mig själv att en kommer att välja att gå innanför, och den kommer att vinna, sade banbyggaren Frank Rothenburger på presskonferensen efter klassen.

  Han erkände att han var nervös inför omhoppningen, men att han litade på ryttarnas rutin.
  − Under mina 20 år har jag aldrig sett en sådan snabb omhoppning, sade Frank Rothenberger.

  Sista ryttaren tog linjen

  En enda ryttare valde att gå innanför, 29-årige Gerrit Nieberg från Tyskland och Ben 431 (WESTF val f-11 e Sylvain-Quincy Jones). De andra hade ridit fort, men med den linjen var Gerrit snabbare, och vann klassen.

  − Det var overkligt. Jag hade inte väntat mig det. Det är en dröm som går i uppfyllelse, sade Gerrit, som i och med segern vunnit något som hans far, hoppryttaren Lars Nieberg, aldrig lyckades med.

  Scott Brash Foto An
  Scott Brash slutade tvåa i Aachen Grand Prix. Foto: Anna Nyberg
  Nicola Philippaerts
  Nicola Philippaerts på väg ut från omhoppningen. Foto: Anna Nyberg

  Tvåan Scott Brash och trean Nicola Philippaertes kunde bara gratulera segraren.
  Hello Jefferson hoppade otroligt, men det var svårt i dag på grund av den där grabben, sade Scott Brash och pekade mot Gerrit.
  − Jag visste att det fanns en annan väg till kombinationen, men Daniel Deusser som startade före mig gjorde den inte, och jag gillade inte linjen när jag såg den.

  Stolt över tredjeplatsen

  Nicola Philippaerts resonerade likadant, och tyckte att det var för riskabelt att gå innanför.
  − Jag försökte gå snabbt, och jag är stolt över tredjeplatsen i en av världens största Grand Prix-klasser. Och min häst Katanga V/H Dingeshof har fint scope. Hon är väldigt försiktig och har hoppat tre fina rundor i dag.

  Aachens show director Frank Kemperman berättade att det varit fulla läktare under söndagens hoppning, och att totalt 357 000 personer besökt tävlingarna i Aachen, som avslutades med en avskedsceremoni på söndagskvällen.

  Resultat

  Gerrit Nieberg ärevarv Foto An
  Gerrit Nieberg fick rida ärevarv efter drömsegern. Foto: Anna Nyberg

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden