Dressyr
2 juli 2022 16:14

Lagryttare i Aachen anklagas för sexuella övergrepp

Misstänkta övergreppPå lördagen gjorde han sin andra start i Nations Cup i Aachen – nu anklagas den amerikanska lagryttaren för sexuella övergrepp hemma i USA.

Lagryttare i Aachen anklagas för sexuella övergrepp
Allvarliga anklagelser riktas nu mot en av USA:s lagryttare. Bilden har inget samband med artikeln i övrigt. Foto: Roland Thunholm

Den amerikanska dressyrryttaren Benjamin Ebeling red i lördagens Grand Prix Special i Aachen samtidigt som han nu anklagas för sexuella övergrepp. Det är en civil stämningsansökan som gör gällande att ryttarens mor och far, OS-ryttaren Jan Ebeling, inte har skyddat det påstådda offret som vid tiden för övergreppen var 13 år gammal. Det rapporterar sajten Dressage News.

Stämningsansökan har lämnats in till rätten i Ventura County i Kalifornien, där familjen Ebeling hade sin bas på Moorpark strax norr om Los Angeles i 20 år. Ansökan lämnades in samma dag som Benjamin Ebeling red den inledande GP-klassen i Aachen på torsdagen. Amy Ebeling, som är med sin son i Aachen, säger till Dressage News att hon inte kände till stämningen. Familjen sålde nyligen Moorpark för att flytta till Wellington i Florida.

Ebelings status möjliggjorde

Den 17 sidor långa stämningen gör gällande att målsäganden utsattes för ofredande och kränkningar samt sexuella trakasserier och övergrepp av Benjamin Ebeling. Och att han tilläts göra detta tack vare sin roll och status som tränare på anläggningen Defendant Acres, där de misstänkta brotten ska ha begåtts.

”Som ung ryttare offrade målsäganden delar av sin ungdom med förhoppning om att förverkliga sina drömmar om att bli en etablerad ryttare på högsta nivå. Målsäganden började träna på Acres när hon var endast 13 år gammal, eftersom hon och hennes familj trodde att möjligheterna där skulle kunna leda till en plats i OS-laget.” Det står det bland annat att läsa i stämningsansökan.

Benjamin Ebeling, som studerade ekonomi på universitetet, hoppade av studierna för att satsa på dressyren och har lyfts fram som en av USA:s framtidsstjärnor.

Safe Sport har utrett

Fallet har även lämnats över till US Center for Safe Sport, vilket är det organ som ansvarar för att utreda och potentiellt straffa överträdelser som görs av amerikanska idrottare i de olympiska grenarna. En utredning har gjorts, men i skrivande stund har US Safe Sport Center inte gått ut med något beslut i ärendet.

Enligt stämningsansökan ska Benjamin Ebelings föräldrar, ”som hade ett juridiskt, moraliskt och etiskt ansvar att skydda målsäganden”, lämnat henne ensam med sonen. Något som i sin tur ska ha möjliggjort övergreppen där målsäganden även ska ha drogats.

Kvinnan är idag vuxen – och syftet med stämningen är att ”skydda framtida ryttare mot den smärta och det lidande” som orsakats av Benjamin Ebeling.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden