Hoppning
12 augusti 15:40
Ridsportplus

Hopplagets equiterapeut: ”Hästarna pratar med kroppen”

VM i Herning 2022Att hästarna är i toppskick inför lagfinalen är förstås av yttersta vikt. Där har italienska veterinären och equiterapeuten Silvia Torresani en nyckelroll tillsammans med resten av det svenska superteamet. Vid sidan av "handarbetet" känner hon också in hur de svenska hopphästarna mår mentalt. Läs intervjun med Silvia här och vad hon säger om den nya hästen i teamet.

Hopplagets equiterapeut: ”Hästarna pratar med kroppen”
Veterinär Silvia Torresani, equiterapeut för det svenska hopplandslaget. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Italienska Silvia Torresani är veterinär med specialisering inom fysioterapi och integrativ medicin – och sedan 2019 är hon det svenska hopplagets equiterapeut. Tillsammans med landslagsveterinären Rasmus Westgren har hon en nyckelroll när det kommer till att hålla de svenska hopphästarna i absolut toppskick. Inte minst vid OS i Tokyo då hon ingick i guldteamet på plats.

– Jag kontrollerar alltid hästarna innan och efter start – och försöker säkerställa att de är redo för det de ska göra. Jag går också igenom dem efter de långa resorna och ser till att de sover gott på natten efter klasserna. Så att de kan samla energi för att kunna prestera på bästa sätt, berättar Silvia Torresani.

Olika för varje häst

Akupunktur och akupressur är exempel på behandlingar som faller inom begreppet integrativ medicin – och som Silvia använder i sitt arbete med de svenska hästarna.

– Varje häst har sina egna utmaningar. Jag känner hästarna ganska väl vid det här laget. Jag vet vilka som behöver lite hjälp nära start och vilka som mår bäst av att behandlas lite längre tid innan klassen, så att de inte blir för avslappnade, förklarar Silvia som främst arbetar med händerna.

”Det är ett teamwork”

De svenska guldhästarna från OS känner Silvia utan och innan, den nya hästen i sammanhanget är Markan Cosmopolit som är ny i det svenska laget tillsammans med Jens Fredricson.
– Han är väldigt enkel att arbeta med. Jens fru är också veterinär och vi pratar mycket för att se hur vi kan jobba tillsammans för att hålla honom i så god form som möjligt. Det är ett teamwork, säger Silvia och ler.

Isabelle Fredricson är specialiserad inom kiropraktik och arbetar till vardags som veterinär på Flyinge med ansvar för riksanläggningens cirka 100 hästar. Vid sidan av tar hon även hand om Team Fredricsons sporthästar.
– Hon är kiropraktor så vi arbetar lite olika, men det fungerar väldigt bra att integrera våra olika kompetenser.

Rent praktiskt innebär Silvias arbete främst fysisk handpåläggning och akupunktur, men även laser och andra typer av maskiner ingår i jobbet med hästarna.
– Det beror på hästen, men jag arbetar mycket med händerna. Jag gör inte samma med alla hästar utan varje häst har sitt eget program.

Alla maskiner är inte tillåtna i samband med tävling, men Silvia kan ändå göra det mesta av det hon brukar göra.

Pratar utan att säga något

Förutom hästarnas fysiska status är Silvia även uppmärksam på deras mentala tillstånd.
– Jag tittar också mycket på hur de mår mentalt. Det är väldigt viktigt att de inte är stressade. Om de är nervösa försöker jag få dem att slappna av – och om de behöver lite mer energi jobbar jag med det.

Hur ser du om hästarna mår bra mentalt?
– Genom att lyssna på dem. De kan inte prata, men de kan ändå tala om för dig vad som är bra och vad som inte är bra, säger Silvia.
– Jag tycker om att jobba med hästen lös i boxen, de känner mig väl och visar om något är fel.

Vad tittar du efter?
– Allt. Det finns olika tecken och de skickar hela tiden ut signaler. De pratar med kroppen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden