Hoppning
17 juni 2022 21:38
Ridsportplus

Riktig ”svenskdag” i Stockholm: ”Finns en baktanke med det mesta”

LGCT StockholmInga kunde rå på Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson som tog hem segern med Stockholm Hearts i första GCL-rundan på fredagen – samtidigt som Henrik von Eckermann var oslagbar. Under dagen visade sig även All In och Jens Fredricson och Markan Cosmopolit på banan och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona var nöjd med det han såg.

Riktig ”svenskdag” i Stockholm: ”Finns en baktanke med det mesta”
King Edward bjöd på fenomenal hoppning liksom flera av de andra "svenskhästarna". Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stockholms stadion kokade flera gånger om under fredagen när svensk efter svensk visade den blågula klassen på svensk hoppning just nu. Både Peder Fredricson och Jens Fredricson var inne och kände på sina topphästar All In respektive Markan Cosmopolit i 1,45-klassen och det såg enkelt ut innan bägge bröderna valde att utgå efter första fasen. Henrik von Eckermann gick för vinst med speedhästen Glamour Girl och visst blev det så.

När det blev dags för den första GCL-rundan senare på dagen upprepade super-Henke bravaden igen – den här gången med guldhästen King Edward. Att han hade övat på att kapa svängar, som han berättade för Ridsport dagen innan, var tydligt. Trea blev Rolf-Göran Bengtsson med Ermindo W till publikens jubel. En härlig revansch efter en motig vår med skador.

Även VM-aktuella Catch Me Not S visade fin form och blev femma med Peder Fredricson i sadeln medan Malin Baryard Johnsson blev nia med Indiana, som hoppade helt sagolikt. Dessutom skaffade sig Fredricson och Baryard ett superläge inför lördagens andra GCL-runda genom att vinna lagrundan med Stockholm Hearts.

Peder Fredricson-catch Me Not 1 220617 Rt
Peder Fredricson och Catch Me Not S fick Stadion att koka. Foto: Roland Thunholm
Malin Bayard Johnsson-indiana 4 220617 Rt
Indiana visade strålande form i laghoppningen. Foto: Roland Thunholm

”Finns en baktanke med det mesta”

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona var nöjd med ”svenskdagen”.
– Det känns positivt. Det är första dagen här nu av tre – och det är alltid kul att se hästarna leverera så som man tror och hoppas och vill att de ska göra, säger han.

Den andra Henrik hade verkligen jobbat med att kapa svängarna?
– Så är det, vi måste utveckla oss hela tiden. Vi måste jobba på de små detaljerna för att helheten ska blir så bra som möjligt i slutändan. Det finns en baktanke med det mesta.

Det är mycket detaljer, detaljer och fler detaljer.

Efter varje svenskrunda syntes hela tiden det svenska teamet – det vill säga Henrik Ankarcrona, landslagsveterinären Rasmus Westergren och equiteraputen Silvia Torresani – prata med ryttarna och sinsemellan. Det handlar om att skruva på allt som går att skruva på, menar Henrik Ankarcrona.
– Vi pratar om det som händer och vad vi kan göra mer. Det är mycket detaljer, detaljer och fler detaljer.

Vad kan det handla om?
– Det kan vara Silvia som jobbar mycket med hästarna i boxarna, vad hon känner och återkopplingen från ryttarna. Sedan sätter vi ihop det med Rasmus som har en helhetsbild när det gäller det veterinära och så sätter vi ihop det med prestationen. Vad är planen, vad ska hästarna göra, hur känns de, gör ryttarna rätt val, gör vi rätt val? Det är en pågående diskussion hela tiden för att det ska bli så bra som möjligt, säger Henrik Ankarcrona.

Det är en pågående diskussion hela tiden för att det ska bli så bra som möjligt.

Det var ett val idag att Peder och Jens skulle utgå efter första fasen?
– Exakt, de är inte här för den klassen. För varje häst gäller det att göra en så optimal plan som möjligt och vissa kanske behöver hoppa lite mer och få lite fler språng i kroppen. Med andra hästar känner man att de inte behöver göra så mycket. Det är så olika från häst till häst och från ryttare till ryttare.

Närmast väntar andra Nations Cup-omgången i holländska Rotterdam nästa helg. Dit åker Jens Fredricson, Petronella Andersson, Angelica Augustsson Zanotelli, Wilma Hellström och Henrik von Eckermann.

Peder Fredricson-all In 5 220617 Rt
All In gjorde ett gästspel i 1,45-klassen tidigare under dagen. Foto: Roland Thunholm
Malin Baryard Johnsson-el Barone 1 220617 Rt
Malin Baryard Johnsson gjorde även en fin insats med El Barone. Foto: Roland Thunholm

Genrep i Knokke

Efter det blir det VM-genrep i Knokke, även om Henrik Ankarcrona inte direkt vill kalla det för det. Tävlingen är en nationshoppning men den ingår inte i den ordinarie superligan.
– Det var en tävling som vi tittade på redan i februari, mars, så det är bara kul att se att den planen ser ut att hålla.

Vilka som åker till Knokke för att rida i laget återstår att se, men klara tycks i alla fall Peder Fredricson, Malin Baryard Johnson och Henrik von Eckermann vara.
– Det finns en tanke, säger Henrik Ankarcrona.
– Men först är det Rotterdam nästa vecka och där har jag redan ändrat om tre gånger. Det är så mycket som händer hela tiden.

Viktigt med bredd i toppen

Att Sverige är inne i VM-upptakten är tydligt. Och att ha en bredd även i toppen är viktigt, menar Henrik Ankarcrona.
– Allting intensifieras här nu. På tre helger har vi fem nationshoppningar plus tävlingarna här på Stadion. För Sverige som land att kunna ha så många ryttare som är ute är fantastiskt kul. Jag vet inte om det har hänt någon gång innan, säger Henrik Ankarcrona.

Vi kan inte göra jobbet åt ryttarna, men vi kan se dem och vi kan hjälpa dem på vägen.

Det känns som att Sverige är på gång?
– Jag tror att framgång föder framgång och många vill satsa. Förhoppningen är hela tiden att alla som satsar och har en häst med bra kvaliteter, som är mogen för uppgiften, ska få chansen. Alla ryttare som är lovande ska vi försöka att göra vår del för att lyfta fram. Ingen ska känna att ”det är ingen idé, det går ändå inte”. Alla ska känna att möjligheten finns där. Om jag gör ett bra grundjobb och har en tydlig plan, då kommer min chans också. Vi kan inte göra jobbet åt ryttarna, men vi kan se dem och vi kan hjälpa dem på vägen.

På lördagen rids andra GCL-rundan samt LGCT Grand Prix of Stockholm.

Start- och resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden