Hoppning
18 juni 2022 18:51

Rafflande upplösning på GP-hoppningen i Stockholm

InternationelltHela det svenska guldlaget fann på startlistan när den femstjärniga Grand Prix-hoppningen över 1,60-hinder avgjordes i Stockholms Stadion. En av dem hamnade på pallen när klassen var klar.

Rafflande upplösning på GP-hoppningen i Stockholm
Henrik von Eckermann kom, sågs och nästan segrade med King Edward. Foto: Roland Thunholm

Ett helt gäng svenska ryttare och flera andra länders stjärnor gjorde upp i den 35 ekipage stora klassen under lördagens kväll. Världstvåan Henrik von Eckermann och hans guldhäst från OS i Tokyo fortsatte visa fin form under meetinget och slutade tvåa i klassen.

Ekipagen hade en väl tilltagen bana med flera räcken på 1,60. Banan bestod av 13 hinder och 16 språng.

När de första fem ekipagen hade gjort sin start hade två ryttare valt att utgå, och övriga fått en hel del nedslag – spridda över banan.

När första svenska ekipaget, Petronella Andersson/Halita O, gick ut som nummer 11 var det fortfarande ingen felfri klassen. Nederländernas rutinerade Jur Vrieling gjorde en välbalanserad, rytmisk runda och såg ut att ha kunnat knäcka koden, innan ett frambensfel kom på planket näst sist i banan.

Tre nedslag

Petronella Andersson började fint med sin atletiska häst, men anridningen mot trekombinationen blev inte optimal och ekipaget rev första hindret. Därefter kom det två nedslag till och totalt 12 fel.

Evelina Tovek kom direkt efteråt med Winnetou de la Hamente Z och fick bland annat den knepiga trekombinationen att se ut som en gymnastikserie. Men även för henne föll sista hindret.

– Den där plankan ligger väldigt löst. Tråkigt när jag var så nära. Jag skulle bara hållit honom lite mer rak och hjälpt honom lite till, säger Evelina Tovek till SVT.

Rolf-Göran Bengtsson satte bra tryck i Ermindo W som levererade fina språng och var väl med på noterna när hans rutinerade ryttare tog bort ett språng på en av linjerna. Men även här föll plankan på näst sista hindret.

– Hästen hoppade riktigt bra. Jag tyckte att jag passade på honom och att han var klar för planket. Det är en tuff bana, hindren kommer ur sväng ofta. Banan kräver att de har kraft i sina bakben, säger Rolf-Göran Bengtsson till SVT.

Första nollan

Tysklands Marcus Ehning skulle till slut bli den som knäckte koden och var felfri runt banan tillsammans med Stargold efter en väl avvägd runda.

Österrikes Max Kühner säkrade en omhoppning genom att bli den andra felfria klassen efter en säker hoppning tillsammans med Elektric Blue P.

Jens Fredricson-cosmopolit 2 220618 Rt
Jens Fredricson och ”Cosmo”. Foto: Roland Thunholm

Jens Fredricson med klassens enda SWB-häst, världscupfinaltrean Markan Cosmopolit, ”Cosmo” var på alerten och väl med i stallmästarens offensiva ridning. På ett hinder i mitten av banan studsade en bom upp och ner i hållarna, men hamnade rätt. Plankan som hade fällt så många ekipage innan låg kvar när ”Cosmo” visade sin kvicka frambensteknik. Ekipaget blev det tredje till omhoppning när tio ekipage återstod.

Malin Baryard Johnsson kom in med sin OS-guldhäst H&M Indiana som såg ut att vara i fantastisk form. I den lite trånga tvåkombinationen, nummer 5, hann det stora och långgalopperande stoet inte riktig med och rev utsprånget. Resten av banan var inget problem och ekipaget gick i mål med 4 fel.

Heed utgick

Linda Heed valde att utgå med Laurien van Orshof.

Regerande individuelle olympiske mästaren, Storbritanniens stilryttare Ben Maher och hans guldhäst Explosion, fick den utmanande banan att se enkel ut. Ekipaget gjorde allt rätt och blev det fjärde till omhoppning.

Tysklands Christian Ahlmann tog ut sin topphäst Dominator för första gången i en stor klass under meetinget. Hingsten med sin lite speciella bakbensteknik hade inga problem och det blev en felfri runda.

Publikfavoriten Peder Fredricson och H&M All in fick inte en optimal anridning mot en oxer tidigt i banan och valacken hann inte riktigt med att både få höjd och längd i språnget. Det blev ett nedslag men resten av hindren låg kvar. Efter nedslaget lade svensken upp tempot lite för att komma högt upp bland alla 4-felarna, vilket han lyckades med.

Henrik von Eckermann och King Edward fortsatte att visa att de är i toppform. Ekipaget gjorde inga misstag och valacken var riktigt kvick några gånger där det behövdes. Därmed fanns två svenskar bland de sex i omhoppning där ekipaget startar sist.

Marcus Ehning galopperade på och hittade korta vägar i ett snabbt tempo i omhoppningen och gick i mål felfri med en snabb tid som dock inte såg oslagbar ut.

Max Kühner gjorde en riktig fräckis och tog bort ett galoppsprång, det räckte dock inte för att slå Ehnings tid, men det var felfritt.

Jens Fredricson gick för det, tillsammans med ”Cosmo” som inte har hoppat stora klasser på ett tag. Två hinder föll i farten.

Ben Maher gjorde vad han kunde, men fick inte upp riktigt samma fart som Ehning på den långa transportsträckan mot sista hindret. Det blev felfritt och en andra plats så långt i startfältet.

Christian Ahlmann-dominator 1 220618 Rt
Det blev tysk seger genom Christian Ahlmann. Foto: Roland Thunholm

Christian Ahlmann hittade riktigt korta vägar och den store hästen var med på noterna. Han satsade friskt på sista linjen och kapade ledande Ehnings tid med 18 hundradelar.

Henrik von Eckermann och King Edward gjorde återigen en stark omhoppning med riktigt snäva svängar där ryttaren flera gånger vände i luften.. Han var felfri, men elva hundradelar långsammare än Ahlmann och slutade tvåa.

 

Svenska ekipagens startnummer

11. Petronella Andersson/Halita O
12. Evelina Tovek/Winnetou de la Hamente Z
14. Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo W
25. Jens Fredricson/Markan Cosmopolit
28. Malin Baryard-Johnsson/H&M Indiana
29. Linda Heed/Laurien van Orshof
33. Peder Fredricson/H&M All In
35. Henrik von Eckermann/King Edward

 

Live-resultat
Banskiss
SVT Play sänder Grand Prix-hoppningen med start 18.45
Startlistor och resultat
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden