Hoppning
19 juni 2022 17:45
Ridsportplus

”Viktigt att hitta formtoppen när VM är och inte tre veckor innan”

LGCT StockholmSist ut på pallen bland de VM-aktuella ryttarna på Stockholms stadion blev Peder Fredricson som tog hem en tredjeplats med Catch Me Not S. "Jag har fått de svar jag behöver, men det är lite kvar att jobba med", säger han. Vann klassen gjorde irländaren Bertram Allen.

”Viktigt att hitta formtoppen när VM är och inte tre veckor innan”
Peder Fredricson har två VM-aktuella hästar – Catch Me Not S är den ena. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Söndagens 1,55-klass avslutade helgen för de svenska och internationella ryttarna som kommit till Stockholms stadion för att rida Global Champions Tour med kringklasser. Och publiken fick verkligen sitt med svenskar i omhoppning och placeringar i alla klasser.

1,55-klassen var inget undantag med både Petronella Andersson och Peder Fredricson i omhoppning. Petronella fick dessvärre två nedslag med sin annars välhoppande Cassina Z, medan Peder höll fanan högt och red in på tredjeplatsen med Catch Me Not S.
– Jag hade tänkt gå på sex steg mellan tvåan och trean, men så gled jag ut lite och fick in ett sjunde. Det är inget jag kan klandra hästen för, han hoppade väldigt bra. Hade jag gjort de sex sprången, då hade jag nog haft tiden, säger Peder.

Vann klassen gjorde irländaren Bertram Allen med Pacino Amiro medan Daniel Deusser tog hand om andraplatsen med Jasmien vd Bisschop.

”Har fått de svar jag vill ha”

OS-guldhästen All In har i helgen gjort tre starter, först en felfri 1,45-start på fredagen, sedan två 1,60-rundor på lördagen där den ena var felfri och gav en tredjeplacering och den andra bjöd på ett nedslag. Catch Me Not S har i sin tur hoppat två rundor plus en omhoppning och varit felfri hela vägen. Bägge hästarna är VM-aktuella.
– Jag åker härifrån med en bra känsla och ser positivt framåt, säger Peder.

Planen är således att fortsätta matcha hästarna mot ”ett eventuellt VM”.
– Jag kom ju hit lite för att känna av formen – och jag har fått de svar jag vill ha.

Efter ett så långt uppehåll som han har haft och med brutet finger är jag väldigt imponerad.

På frågan om det är någon annan av landslagskamraterna som har imponerat lyser syskonkärleken igenom.
– Ja, brorsan faktiskt. Efter ett så långt uppehåll som han har haft och med brutet finger är jag väldigt imponerad. Både av hur han red och hur hästen hoppade, säger Peder.

Att Jens inget hellre vill än att hoppa VM med sin lillebror är också känt.
– Det ser lovande ut för honom. Hans häst är i form och han kan hästen väldigt bra, säger Peder.
– Sedan finns det andra bra ryttare också och jag tror att vi skulle kunna ha ett bra lag till VM. Det känns väldigt motiverande.

Peder Fredricson-all In 4 220617 Rt
All In är på gång. Foto: Roland Thunholm

Snabbhet är en färskvara

Det har pratats och skrivits mycket om hur Peder tränade på att rida snabbt inför OS, då förknippat med All In. Catch Me Not S är lite en annan femma, men kräver ändå samma.
– Jag har inte tävlat så intensivt sista månaderna som jag har gjort de tidigare åren. De här omhoppningarna är väldigt mycket färskvara, det är så små marginaler. Man kan träna på det lite grann, men man måste också mötas kontinuerligt hela tiden i verkligheten för att ha marginalerna på sin sida.

Brorsan Jens Fredricson sa ungefär samma sak efter lördagens LGCT Grand Prix of Stockholm, där han imponerade stort genom att vara en av få felfria i den maffiga klassen tillsammans med Markan Cosmopolit. Men väl i omhoppningen märktes både det brutna lillfingret och det ofrivilliga tävlingsuppehållet av.
– Jag hängde inte med, jag är inte van att rida fort på de här höjderna. Dessutom kände jag av fingret, och när det gör lite ont vågar man inte heller riktigt satsa, sa han till Ridsport efter klassen där han ändå slutade på en förnämlig sjätteplats.
– Det är inget man tränar på hemma, man måste ut och tävla, avslutade Jens.

All In har tagit det lite lugnare, så han måste fortsätta att hoppa lite hemma.

Så är det verkligen, menar Peder.
– Det finns ingen av ryttarna som är här och tar vinster, som inte tävlar varje helg och ligger i. Så svårt är det. Det är inte bara att gå in och vinna. Det är hela paketet och en enorm färskvara.

Vad kommer du att tänka på med All In och Catch Me Not S inför VM?
– Catch Me Not behöver inte tävla på samma sätt som All In, han har mer kondition och har tävlat på mer i år. All In har tagit det lite lugnare, så han måste fortsätta att hoppa lite hemma. Hoppa lite studsar och jobba på spänsten – och visa att formkurvan är på väg upp.
– Jag fick ett bra svar här men det är några steg kvar innan jag har honom där jag vill ha honom.

Måste hitta en lagom balans

Samtidigt är det en bit kvar till VM och att toppa formkurvan är en delikat uppgift.
– Det är också viktigt att man ska hitta formtoppen när VM är och inte tre veckor innan, säger Peder.

– Man måste hitta en lagom balans. De måste anstränga sig så att de tar i och bygger upp sig, men man får inte gå upp på rött någon gång. Men man måste ligga lite nära för att få den utvecklingen man vill ha, precis som med all annan träning. Man blir inte i form hemma på sofflocket, men man kan inte ta ut sig helt heller. Man måste hitta precis lagom anspänning och lagom återhämtning.

Resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden