Hoppning
18 juni 2022 09:31
Ridsportplus

Elsa Johansson har fått nytt självförtroende efter olyckan

Lövsta U25Elsa Johansson satsade mot EM som young rider men råkade ut för en olycka. Mental coachning hjälpte henne att bli av med rädslan som kom efteråt. Nu är siktet inställt på att få rida nationshoppningar som U25-ryttare. "Det är bra med något mellan young rider och senior, för det klivet är väldigt stort", säger hon.

Elsa Johansson har fått nytt självförtroende efter olyckan
Elsa Johansson storsatsar som U25-ryttare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Elsa Johansson hade stora framgångar på ponny och red både SM och EM innan satsningen fortsatte på häst. Efter skolan åkte hon för att träna och jobba hos Abdel Said i Belgien, och sedan september hyr hon in sig i ett privatstall utanför Bryssel med fem hästar. I helgen rider hon Lövstas U25-klasser i Stockholm, där hon började med att bli femma och bästa svensk i fredagens klass.

    Elsa Johansson och förstahästen Kato van de Nachtegaele (BWP sto f-10 e Galisco van Paemel-Quickfeuer van Koekshof, äg VM Produkter i Stockholm AB) har snart varit ett ekipage i fem år och det är en speciell dam att rida.
    – Vi köpte henne i Danmark och de hade svårt att hitta rätt kund till henne. Men jag gillar heta, speciella ston, det är lite min grej. Hon har en fantastisk inställning, det var det jag fastnade mest för, berättar Elsa.

    Travar bara på framhoppningen

    ”Kato” var ganska grön och utmaningen har varit att få kontroll på henne.
    – Jag hade fullt sjå att få stopp på henne, hon bara gick av sig själv. Det har verkligen varit en resa, men nu har vi fått ett speciellt band, säger Elsa med ett leende.

    Särskilt på senare tid har bitarna börjat falla på plats ordentligt. Mycket tack vare tränaren Kevin Jochems, som är en av Nederländernas unga hopptalanger.
    – Han är väldigt duktig med speciella, lite heta hästar och har kunnat hjälpa mig mycket med detaljer. Det är först nu som jag på riktigt vet hur jag ska göra, säger Elsa.

    Systemet på tävling handlar om att Kato inte ska jaga upp sig.
    – På framhoppningen galopperar jag i stort sett aldrig. Jag travar och så galopperar jag några galoppsprång innan jag hoppar, sedan saktar jag av. Mest för att hon inte ska gå upp för mycket i varv. På banan är hon lugnare och mer fokuserad.

    Elsa Johansson-kato Van De Nachtegaele 3 2201617 Rt
    Kato van de Nachtegaele och Elsa Johansson har ett speciellt band. Foto: Roland Thunholm
    Elsa Johansson 1 220617 Rt
    Fördelen med att stå i ett privatstall är att Elsa kan ha egna rutiner för sina hästar – som hon gärna vill ha ute i hagen mer än vad som kanske är kutym i Belgien och Holland. Foto: Roland Thunholm

    Fick hästen över sig

    I fjol var hon EM-aktuell med sin stjärnhäst när hon råkade ut för en olycka. Hon hade precis suttit upp när Kato blev rädd och ställde sig. Hon slog över och landade över Elsa som trodde att hon skulle dö när den stora hästen kom emot henne. Det slutade med blödningar i bäckenet och alla muskler runt omkring. Men även om inget gick av blev resan tillbaka tuff.

    – Jag har brutit foten innan, men det här var mycket värre. Det tog mycket längre tid att läka än vad det gjorde med foten, säger Elsa.

    Just att inget var brutet gjorde också att hon började rida tidigare än vad som var lämpligt. Drygt en månad efter olyckan tog hon NM-guld med YR-laget i Finland, men straffet blev hårt.
    – När jag kom hem svullnade det upp och jag fick en blödning. Då fick jag ta en paus igen. Totalt tog det nog tre månader innan jag var tillbaka på riktigt igen, säger Elsa.

    Brottades med rädsla

    Förutom det fysiska var det även svårt mentalt. Efter olyckan brottades hon med mycket rädsla, speciellt vid uppsittning. För att komma vidare tog hon hjälp av golfproffset och mentala coachen Catrin Nilsmark. Meditation och visualisering har varit viktiga verktyg.
    – Hon har hjälpt mig mycket med hur jag ska tänka när jag blir rädd, säger Elsa.

    Hon har också fått hjälp med att stärka självförtroendet.
    – Det är lätt att man tappar det när man inte har tävlat på ett tag.

    Idag känner Elsa sig trygg igen.
    – Det har verkligen blivit en stor förbättring.

    Hon har ridit en del trestjärniga tävlingar i år och hoppas på sikt få rida nationshoppningar i Longines EEF Series, nationshoppningsserien som i Europa ersätter den tidigare FEI Nations Cup Division 2.

    Syftet med Longines EEF Series är att ge ryttare och hästar på väg upp en möjlighet att utvecklas genom att tävla på hög nivå. Det är också ett tillfälle att stärka det nationella lagbyggandet och överbrygga klyftan till den högsta divisionen. Deltagande länder uppmuntras också att involvera sina yngre talanger. Minst en U25-ryttare i laget är kravet.

    Att få rida U25-klasser i ett sådant sammanhang som Global Champions Tour och Lövsta erbjuder är väldigt speciellt.
    – Det är ett fint och ganska unikt initiativ. Klivet från young rider till senior är väldigt stort och det är bra med något emellan, säger Elsa som fyller 22 år i år.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden