Hoppning
17 juni 2022 15:51
Ridsportplus

Valentina Jarl vann childrenklassen i Stockholm

LGCT StockholmPå fredagen var det dags de unga talangerna att rida in Stockholms stadion när Stockholm Horse Week Young Talents hade premiär. Valentina Jarl tog hand om segern i childrenklassen medan Elvira Aaby-Ericsson blev trea och bästa svensk i ponnyklassen. "Jag red på kossor när jag var liten", berättar Elvira.

Valentina Jarl vann childrenklassen i Stockholm
Valentina Jarl och Cum Laude fick till en fin runda på Stadion. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stockholm Horse Week Young Talents, som presenteras i samarbete med Agria Djurförsäkring, är öppen för tio hoppryttare på D-ponny och tio childrenryttare på häst. Sex ekipage i varje kategori tas ut från Svenska Ridsportförbundets rankningslista, två tas ut av landslagsledningen och två är inbjudna utländska ekipage.

På fredagen var det premiär när de unga ryttarna red en 1,20-hoppning på Stockholms stadion. Bäst lyckades Valentina Jarl som vann childrenklassen med sin Cum Laude som tidigare varit framgångsrik med bland andra Mikaela Gustaphson och Lilly Landgren. Valentina Jarl och 17-åriga Cum Laude var en av två felfria på Stadion, andra dubbelnollan sattes av Smilla Gardiner som blev tvåa med Clann Lux Imp.

Klassen bjöd på en del dramatik med en häst som helt sonika lämnade banan när ekipaget skulle rida förbi utgången. Alicia Svensson hade en fin runda på gång med Luxor som dessvärre gick omkull på sista hindret. Det såg otäckt ut men Alicia var direkt uppe på benen och hästen kontrollerades av veterinär.

Ovanlig start på ridkarriären

I ponnyklassen dröjde det till de sista ryttarna innan nollorna trillade in. Det blev dubbelt danskt i topp med Olivia Dresler och Jasmines Holly överst på pallen. Bästa svensk och trea blev Elvira Aaby-Ericsson med Prince of Ladytown, som bland annat gått EM med Janelle Larsson.

Egentligen skulle Elvira haft en annan ponny, men den blev såld och säljarna rekommenderade då ”Prinsen”. Det sa klick direkt och Elvira och ”Prinsen” har varit ett ekipage sedan september i fjol. De tog det lugnt i början, men har sedan gått från klarhet till klarhet med segrar i både Medelsvår B och Medelsvår A.

Elvira var inte alls tävlingsinriktad från början, men efter den något ovanliga starten på ridkarriären tog det fart på riktigt.
– Jag red på kossor när jag var liten, för vi har kor hemma så jag red på dem. Sedan började jag på ridskolan när jag var åtta år.

Föräldrarna driver en gård med både mjölkkor och köttdjur utanför Alvesta i Småland och Elvira har två ponnyer till. Hon fyller 15 år i år men har ännu ingen längtan efter häst.
– Jag vill gärna rida ponny så länge som det går. Tanken är att min lillasyster ska ta över Prinsen sedan, säger hon.

Finalerna i SHW Young Talents rids på lördagen.

Resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden