Sverige
19 november 2017 09:21

Nu ska gårdens hästgödsel värma villor

GödselvärmeProjektet med att förvandla hästgödsel till värme genom att använda det som bränsle i kraftvärmeverk är i full gång. En av de första gårdarna att delta ligger i Lindesberg och där samlas nu hästbajs för fullt.

Nu ska gårdens hästgödsel värma villor
Hästbajs blir till värme. Foto: Lottapictures

Var stallet ska göra av sitt hästgödsel har löst sig på prima vis på Johanna Reidarsdotters gård i Lindeberg. Gården är en av de första som ingår i Fortums pilotprojekt där gödsel ska bli värme genom att vara miljövänligt bränsle i kraftvärmeverket.

Ridsport har tidigare berättat om projektet (läs mer om hur det funkar i artikeln här) som nu är i full gång. Hos Johanna Reidarsdotter samlas det nu gödsel i en särskild container och de tolv hästarna väntas värma sex villor under ett år, berättar Lidennytt.
”Den första containern kom i morse, och vi räknar med att behöva tömma den ungefär två gånger på ett år” sa Johanna Reidarsdotter till tidningen häromdagen. ”Vi är nu en av tre gårdar i Sverige som är anslutna, så det blir spännande att se hur det fungera”.

Sedan tidigare används hästgödsel på samma vis i Finland och som Ridsport skrev i höstas värmdes hela världscuptävlingen i Helsingfors upp på så vis. Nu är det alltså de svenska hästarnas tur att hjälpa till att sprida värme.

”Vi är jätteglada över att vi kan delta i ett sådant här miljöprojekt och ta hand om en resurs som finns tillgänglig. Istället för att gödslet ligger och förfars någonstans så kan vi förbränna det och göra värme för Hälleforsborna” säger Håkan Andersson på Hällefors Värme AB till SVT Nyheter Örebro.

SVT berättar mer om projektet och har hälsat på hos Johanna Reidardotter – se inslaget här.

                    .

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden